Турската опозиция ще брои на отделна платформа гласовете от вота в неделя

1092
Турската опозиция ще брои на отделна платформа гласовете от вота в неделя
Снимка: Getty Images/Guliver

Четири турски опозиционни партии и множество неправителствени организации формираха алтернативна платформа за преброяване, валидиране и обявяване на гласовете на 24 юни – денят, в който ще се проведат президентските избори в Турция, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet, цитирано от агенция "Фокус".

В „Платформата за честни избори“ влизат основната опозиционна партия „Републиканската народна партия“ (РНП), „Добрата“ (IYI) и „Щастливата“ партии, които формират „Националният съюз“, както и кюрдската „Народна демократична партия“ (НДП). В нея се включиха и редица НПО-та.

Германия настоява ОССЕ да наблюдава изборите в Турция

Германия настоява Турция да допусне в страната немския политик от лявата партия в Бундестага и от Организацията за сигурност и сътруд...

Говорителят на новоформираната организация Нестерен Давутоглу заяви, че тя е мобилизирала 415 членове на изборни комисии и 195 хиляди наблюдатели и доброволци и увери, че това ще гарантира, че „99,9% от гласовете ще бъдат преброени честно“ в изборния ден.

„Нито един избирател повече не може да се оправдава със сигурността на вота. Призоваваме ги да гласуват в изборния ден и да следят преброяването“, заяви Давутоглу, като добави, че те ще осигурят отразяване на живо на последните резултати на своя уебсайт в хода на проброяването.

Преброяването на Платформата ще дава алтернатива на резултатите, които ще бъдат публикувани от Анадолската държавна агенция. „Няма да има съмнения относно изборните резултати“, надява се още Давутоглу.

Hurryiet обяснява, че това се случва заради скептицизма относно безпристрастността в отразяването на предизборната кампания на Анадолската агенция, държавната телевизия TRT и частните медии, за които се смята, че отдават предпочитанията си на правителството. Вестникът припомня, че миналогодишният референдум за президентска република, проведен през април 2017 година, бе нарочен от опозицията за фалшифициран, а тази година отново Анадолската агенция ще бъде единствената, която ще съобщава резултатите.

Преди изборите в Турция - нови арестувани за връзки с тероризъм

Напрежението преди президентските и парламентарните избори в Турция се покачва с всеки изминал час. Мерките за сигурност и опасенията о...

Изданието припомня, че на президентските избори на 24 юни ще се състезават 8 кандидати, включително един от затворническата килия (на НДП), докато в паралелния парламентарен вот ще се включат осем партии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com