Турски изтребители срещу сирийски хеликоптери край границата

5710
Турски изтребители срещу сирийски хеликоптери край границата

Турската армия съобщи, че сирийски хеликоптери са се приближили до турската граница три пъти в събота и че турски изтребители са били изпратени да патрулират, предаде БГНЕС.

В комюнике, качено на неговия интернет сайт, турският генерален щаб заявява, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на страната. Той уточнява, че е изпратил четири бойни самолета Ф-16 от базата Инджирлик, след като сирийски хеликоптери са прелетели над зона, разположена на около 6 км от границата, близо до турската провинция Хатай.

Освен това са били изпратени два други Ф-16 от базата им Батман, след като сирийски хеликоптер бил забелязан недалеч от границата край провинция Мардин.

Откакто на 22 юни сирийската ПВО свали турски изтребител Ф-4 Фантом над Средиземно море, близо до Сирия, напрежението по сирийско-турската граница се изостри.

В същото време бунтовници от политическото и военното крило на сирийската опозиция, които действат на територията на страната, съобщиха днес, че ще бойкотират срещата на опозицията днес в Кайро, окачествявайки я като заговор и обвинявайки участниците в нея, че приемат "руско-иранската програма".

Руска следа в свалянето на турския самолет от Сирия?

Руски специалисти са изиграли ключова роля в прехващането и унищожаването на турския самолет от сирийската противовъздушна отбрана, п...

Опозиционни групировки, включително главната формация Сирийски национален съвет се събират днес в египетската столица, за да се опитат да постигнат единно становище за преходния период и бъдещето на Сирия. "Ние отхвърляме всякакъв диалог с бандите от убийци... и няма да позволим на Сирия и на нейния народ да бъдат натрапени плановете на Русия и Иран", подчертават в комюнике Свободната сирийска армия и "независими" бунтовници. Въоръжената опозиция посочва по-конкретно, че участниците в срещата в Кайро "отхвърлят идеята за чуждестранна военна намеса за спасяване на народа и игнорират въпроса за буферните зони под закрилата на международната общност, хуманитарните коридори, въздушното ембарго и въоръжаването на бунтовниците.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com