Туск: Полша няма да подпише бюджетния пакт в сегашния му вид

3929
Туск: Полша няма да подпише бюджетния пакт в сегашния му вид

Полският премиер Доналд Туск предупреди, че няма да подпише пакта за финансовата дисциплина, на който според него липсват амбиция и кураж, ако Варшава не получи право на мнение по ключови решения на еврозоната, предаде БГНЕС.

"Няма да приемем договора в сегашната му форма", заяви той във връзка с пакта, който беше договорен от 26 от 27-те държави членки на ЕС без Великобритания. Туск говори след срещата си с председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, който също иска думата на парламента да се чува повече часове преди откриването на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Полша е готова да поеме съвместна отговорност по фискалния пакт при едно условие - страната да участва в процеса на вземане на решения относно начина на прилагане на договора", заяви Туск.

Договорът, чиято цел е да предотврати повторение на дълговата криза в еврозоната, се очаква да получи принципно одобрение днес преди официално да бъде приет на срещата на върха на ЕС на 1 и 2 март.

Присъствието на държави членки, които не са част от еврозоната, на срещите на върха на страните, приели еврото, е чувствителна тема за някои правителства, най-вече за Франция, която отказва да предостави достъп на 10-те държави членки извън еврозоната повече от веднъж годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com