Ученият създал приложението за Cambridge Analytica проговори

2084
Ученият създал приложението за Cambridge Analytica проговори
Снимка: iStock/Guliver

Ученият, събрал данните за милионите потребители на Facebook, даде първото си интервю след скандала. Реагира и университетът Кеймбридж, в който той работи.

Ученият психолог Александър Коган, който с помощта на мобилно приложение е събрал личната информация за милиони клиенти на Facebook, смята, че социалната мрежа и компанията Cambridge Analytica се опитват да направят от него изкупителна жертва в избухналия скандал заради изтичането на личните данни, предаде БГНЕС. Сътрудникът на Кеймбриджкия университет Коган заяви пред радиостанция BBC Radio 4, че не е знаел, че събраните от него през 2014 г. данни ще се използват за предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Заради Cambridge Analytica неприятностите с правосъдието за Facebook не закъсняха

Американската комисия по търговията (FTC) изглежда започна разследване на скандала "Camridge Analytica", който вече създаде огромни неп...

Facebook обвини Коган в нарушаването на условията на договора, съгласно който данните са били събирани за научни изследвания. Самият Коган твърди, че е събирал личната информация за клиентите на социалната мрежа за моделирането на човешкото поведение с помощта на данните от социалните мрежи.

„Твоят електронен живот“ е събрал данни за милиони клиенти. Коган е разработил приложение, което се нарича "This is Your Digital Life". Той е успял да проведе допитване сред 270 000 потребители на платформата, събирайки информация и за техните приятели. След това Коган е предал тези данни за пари на фирмата Cambridge Analytica. Както твърди информаторът и бивш служител на тази фирма Кристофър Уайли, в крайна сметка компанията е получила данните на 50 милиона клиенти на социалната мрежа. Страните в конфликта дават противоречиви данни дали това е станало със знанието на всички потребители или не.

До ден-днешен нито Facebook, нито Cambridge Analytica са признали вината и не са поели отговорност за голямото изтичане на персонални данни. Но редица акционери на Facebook вече са завели колективен иск срещу компанията, обвинявайки я в нарушение на закона.

Александър Коган твърди, че идеята за приложението принадлежи на Cambridge Analytica, и че компанията го е уверила, че „тази практика е законна и това, което ние сме правили, е било напълно нормално“, каза той за ВВС. Ученият, обаче е готов да признае, че не се е замислял за етическата страна на този бизнес.

Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

Скандалът "Cambridge Analytica", който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е далеч по-мащабен и засяга в много сериозна степен на...

Реакцията на Кеймбриджкия университет

Кеймбриджкият университет реагира на скандала с изтичането на информацията, в който се оказа замесен Александър Коган. От страницата на университета в интернет изчезна неговия профил, но на въпрос на Deutsche Welle от там потвърдиха, че той както и преди работи в учебното заведение. Университетът е поиска всички данни, които могат да имат отношение към дейността на Коган в компаниите Cambridge Analytica и facebook. Учените могат да имат „бизнес интереси, но служителите трябва да гарантират на университета, че те ги осъществяват от свое име и при това няма конфликт на интереси“, се казва в отговора на Кеймбриджкия университет. От там подчертаха, че към настоящия момент учебното заведение не разполага със свидетелства в полза на това, че „доктор Коган е нарушил своите предишни ангажименти“.

От университета също така коментираха и факта, че Александър Коган е родом от бившия СССР, получавал е държавна стипендия в Санкт Петербургския университет през 2015-2017 г., успоредно с работата си в университета на Кеймбридж и за компанията Cambridge Analytica. „Смятаме, че доктор Коган е действал съгласно правилата, измолвайки разрешение от ръководителя на своя факултет да работи в Санкт Петербургския университет. Беше установено, че тази негова дейност и всички свързани с нея стипендии ще се изпълняват от негово име и няма да имат отношение към неговата работа в Кеймбриджкия университет“. Също така от там заявиха, че компанията Cambridge Analytica няма никакво отношение към учебното заведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com