"Уикилийкс" пуска 5 млн. писма на разузнавачи

4209
"Уикилийкс" пуска 5 млн. писма на разузнавачи

5 милиона конфиденциални имейла на американската компания за изследвания и анализи "Стратфор" ще бъдат пуснати в сайта "Уикилийкс", съобщи Би Би Си. Това обяви основателят на сайта Джулиън Асанж, заедно с пускането на първата порция от информацията, предаде АСН.
 
Сред тях има писма от и към клиенти и партньори на "Стратфор", между които големи компании, американското правителство и армия. Те датират от 2004 г. до края на 2011 г. "Стратфор" е сред най-влиятелните и уважаваните компании за анализи в света и е наричана от някои медии "ЦРУ в сянка". "Имаме частна разузнавателна фирма, разчитаща на информатори от правителството на САЩ, чужди разузнавателни служби със съмнителна репутация и журналисти", заяви Асанж.

Герой на един от първите публикувани документи е шведският външен министър Карл Билд. Според изтеклата информация, Билд не обичал албанците и хърватите заради опита си на Балканите, където бе специален пратеник на международната общност по време на войните в бивша Югославия. Билд се описва и като много критичен към Русия, където той изобщо не бил желан. Той нарекъл Владимир Путин "четник" (сръбски националист), а имал и разногласия с френския президент Никола Саркози.

"Уикилийкс" не оповести откъде има имейлите на "Стратфор". Предполага се, че те са получени от хакерската група "Анонимните", която удари сървърите на агенцията миналия декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com