ЮНЕСКО планира междудържавни културни комплекси

6031
ЮНЕСКО планира междудържавни културни комплекси

ЮНЕСКО планира да създаде общи обекти на световното наследство, които да обхващат няколко страни. За тази инициатива разказа в руския град Санкт Петербург българката Ирина Бокова. Генералният директор на ЮНЕСКО сподели това в изказването си през 36 -та сесия на Комитета за световното наследство, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БЛИЦ.
"Мисля за плановете по отношение на редица страни – за проектите, които обединяват хората от различни континенти. Има обекти в списъка на световното наследство, които могат да бъдат обединени в комплекси около Средиземно море, около Сахара, край древните търговски пътища", каза Бокова.

"Световното наследство създаде пътища и мостове между страните и континентите. Можем да го превърнем в значима реалност. Световното наследство – това е карта на взаимните зависимости в света. То не трябва да е едно обикновено съпоставяне на националните наследства, колкото и забележителни да са конкретните примери.

Наследството може да стане инструмент на устойчивото развитие през XXI век", каза генералния директор на ЮНЕСКО.

По нейно мнение "проектите за реставриране обединяват общности от хора и помагат да се даде тласък в развитието на местната икономика".

"По целия свят наследеното дава все повече и повече, особено сега, когато хората търсят мястото си в контекста на глобализацията.

Наследството помага да се събуди социалното творчество, създава доверие към развитието. Това е този лост, който мобилизира населението, живеещо в тези обекти или около тях", споделя идеите си генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Редактор: Ая Косарова

Дянков: Няма опасност да извадят нестинарите от ЮНЕСКО

Няма никаква опасност нестинарството да излезе от списъка на ЮНЕСКО. Това каза в с. Българи, община Царево вицепремиерът Симеон Дянков...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com