Юнкер сравни преговорите за Brexit с ухажване между таралежи

1235
Юнкер сравни преговорите за Brexit с ухажване между таралежи
Снимка: Getty Images/Guliver

Отношенията между ЕС и Великобритания винаги са били щекотливи, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че преговорите по Brexit започват да приличат на ухажване между два таралежа, пише БГНЕС.

"Не сме във война с Великобритания", заяви Юнкер пред австрийския всекидневник "Ди Пресе" в интервю, публикувано ден след като планът на британския премиер Тереза Мей беше отхвърлен като неприложим и неприемлив от останалите 27 членове на блока на неформална среща на високо равнище Залцбург*.

Тереза Мей към ЕС: Спрете с предложения, които ще разрушат Великобритания

Великобритания и Европейският съюз (EС) не успяха да постигнат напредък по време на неформалната среща на върха в Залцбург, на която бя...

"Трябва да внимаваме като два таралежа, които се обичат един друг. Когато се прегърнат два таралежа, те трябва да внимават да не се одраскат", поясни председателят на ЕК.

Юнкер настоя, че двете страни "се приближават". Въпреки това "ирландският въпрос за границата е много труден", каза той.

"Също така е ясно, че не може да има напускане на ЕС и запазване на привилегиите на общността. Brexit означава Brexit", подчерта той.

На въпрос дали британците трябва да имат още едно гласуване по сделката за излизане, след като бъде постигнато съгласие, Юнкер заяви, че Мей казала ясно в Залцбург "че няма да има втори референдум. "Независимо от това британският парламент трябва да гласува за сделката за излизане, както и Европейският парламент. И не всичко, което Лондон харесва, се харесва от парламента на ЕС“.

Еманюел Макрон: Планът за Brexit на Тереза Мей е неприемлив

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че предложенията на британския премиер Тереза Мей за икономическите отношения ...

Юнкер каза, че ситуацията между Великобритания и ЕС не трябва да бъде "безкрайно драматизирана". Великобритания "ще остане важен партньор в търговията и сигурността за ЕС, но с британците губим малко прагматизъм. Поради това напускането ме натъжава дълбоко", заяви председателят на ЕК.

* Съгласно финалното изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след срещата в Залцбург, ЕС няма да отстъпи що се отнася до границата между Ирландия и Северна Ирландия т.е. да има митнически режим, след като Обединеното кралство няма да е в ЕС. Брюксел предлага Северна Ирландия да запази елементите на единния пазар и митническия съюз на ЕС, включително да приеме правилата на ЕС за хуманното отношение към животните и стандартите за качество и да приложи митата на ЕС. Тереза Мей заяви, че планът на ЕС ще издигне "граница в Ирландско море" и ще подкопае единството на Обединеното кралство. Мей предлага по-широк план за Великобритания като цяло да следва "обща нормативна база" с Брюксел, за да позволи безпроблемна търговия със стоки, която ще запази ирландската граница отворена.

Най-големият външен пазар на Северна Ирландия е Великобритания, който представлява 58% от външните продажби на страната. Тези продажби са на стойност почти четири пъти колкото е износът за Република Ирландия през 2016 година, според официални данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарк в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа