Управляващите в Полша печелят местните избори, но предимно в малките населени места

1133
Управляващите в Полша печелят местните избори, но предимно в малките населени места
Снимка: Pixabay

Според данните от екзитпол, в изборите за местни органи на самоуправление в Полша води управляващата партия в страната, "Право и справедливост" на Ярослав Качински, която значително укрепи позициите си в страната. Тя, обаче, не постигна желания успех в големите градове.

В неделя, 21 октомври, поляците гласуваха за около 47 хил. депутати за общинските, селските и войводските съвети, както и за 2,5 хил. ръководители на областни администрации и кметове. Държавната избирателна комисия ще представи междинните резултати от изборите днес, 22 октомври, а окончателните официални данни - в сряда, 24 октомври. Вторият тур на местни избори в онези райони и градове, в които нито един от кандидатите не получава повече от 50% от гласовете, ще се проведе на 4 ноември.

Местни избори се провеждат Полша

Редовни избори за органи на местно самоуправление се провеждат днес в Полша. Жителите на републиката ще изберат около 47 000 депутати з...

Гласуването в повече от 25-те хил. избирателни секции е преминало спокойно.

Първите резултати

Според социолозите, управляващата партия е успяла да постигне най-добрия резултат на изборите. Тя получава 32,3% от гласовете. Както се очаква, "Право и справедливост" ще има мнозинство в държавните структури на 9 от 16 войводства. Ако този резултат се потвърди, това ще бъде наистина сензационно, тъй като сега партията на Качински има мнозинство само в Прикарпатското воеводство.

Обединението под името "Гражданска коалиция" се нарежда на второ място с резултат от 24,7%. Лидерът на коалицията Гжегож Схетина, който оглавява най-голямата в Полша опозиционна партия „Гражданска платформа“, смята, че този резултат е “първата стъпка към победата".

На трето място е Полската селска партия с 16,6% от гласовете. 6,3% от гласовете са спечелени от дясната партия „Кукиз-15”и безпартийни кандидати. 5.7% е получил Съюзът на демократичната левица. Останалите политически сили не са получили повече от 2% от гласовете.

Унгария и Полша жалят правилата за евтиния труд в ЕС

Унгария и Полша заявиха, че ще обжалват пред Съда на Европейските общности трудно постигнатия миналата година компромис между страните ...

Големите градове

Въпреки победата в цялата страна, "Право и справедливост" не успя да спечели властта в най-големите градове. В повечето от тях кметските кресла ще бъдат заети от кандидати на опозицията.

Най-големият успех на опозицията е постигнат във Варшава. В столицата кандидатът на „Гражданската коалиция“ Рафал Тшасковски печели в първия кръг с подкрепата на 54,1% от гласоподавателите. 30,9% от избирателите са гласували за кандидат на "Право и справедливост" Патрик Яки.

В Краков и Гданск ще се проведе втори кръг на изборите, но там водят независими кандидати.

Кметовете в Познан, Люблин, Катовице и Бялисток са били избрани още в първия кръг. Като цяло, в тези градове печелят кандидатите от "Гражданската коалиция" или независими политици.

ЕК дава Полша на съд заради нарушения на независимостта на съдебната система

Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала о...

Висока избирателна активност

Избирателната активност на местните избори в Полша тази година е била по-висока от обичайното. Според предварителните данни повече от 50% от избирателите са участвали в гласуването. Две минути преди края на избирателния ден, Държавната избирателна комисия дори реши да удължи времето за гласуване, тъй като в някои избирателни секции в 21:00 часа все още е имало опашки.

Според експерти избирателната активност е била повлияна от много активна предизборна кампания, проведена от основните партии и независими кандидати през последните месеци. Представители на правителството, включително министър-председателят Матеуш Моравецки, също са участвали активно в кампанията.

Освен това, състоялото се всенародно гласуване открива нов избирателен цикъл в Полша. През пролетта, в страната ще се проведат изборите за Европейски парламент, през 2019 г. - парламентарни избори, а през 2020 г. - президентски избори. В много отношения местните избори са показателни за нагласите в обществото и могат да определят развитието на политическия живот през следващите две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа