В Русия искат система за защита на Земята от метеорити

25385

Руски учени предлагат да се създаде международна система за защита на Земята от метеорити и астероиди, заяви генералният директор на нетърговската организация „Център за планетарна защита” Анатолий Зайцев, предаде РИА Новости.

По-рано днес в Урал падна голям метеорит. Инцидентът засегна жителите на Тюменска, Курганска и Свердловска област на Русия, както и северните територии на Казахстан, но основните щети са нанесени в Челябинска област.

Руският метеорит: 500 пострадали и нова озонова дупка?

Около 500 души пострадаха в резултат на падналия метеорит в Урал, петима от тях са настанени в болница, съобщи говорителят на руското м...

Зайцев посочи, че към момента прогнозирането на падането на метеорити е „по-скоро лотария”.

„Ако се създаде ефективна система за откриване, каквато ние предлагаме, тогава всичко ще може предварително да се прогнозира, да се определи траекторията и да се определи районът на падане”, посочи той и допълни, че вече е разработен концептуалният проект за планетарна защита, който се базира върху „най-добрите руски и чуждестранни технологии”.

Общо 112 души са хоспитализирани след метеоритния дъжд в Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Медицинска помощ са потърсили 514 души, сред които 82 деца.

Мощността на взрива на метеорита в небето над Урал вероятно е достигнала десетки килотона тротилов еквивалент, съобщи специалистът по метеоритите Андрей Олховатов, цитиран от РИА "Новости".

"По първоначално данни енергията, отделена при експлозията, е достигнала десетки килотона тротилов еквивалент", заяви експертът. "Това е уникален случай в историята на астрономията, имайки предвид големия брой пострадали", посочи Олховатов. Той допълни, че последният случай на пострадал от небесно тяло е регистриран в САЩ през 1954 г.

Междувременно Европейската космическа агенция (ESA) съобщи, че метеоритът не е отломка от астероида 2012 DA14, който трябва да премине близо до Земята по-късно днес. Експерти на агенцията потвърдиха, че няма връзка между метеорита и астероида, съобщи агенцията на официалния си акаунт в Туитър, без да разкрива подробности от анализа си.

Астероидът 2012 DA14, който е с размери около 50 м, ще премине на 27 000 км от Земята - по-близо от който и да е сателит в геосинхронната орбита, която е 36 000 км. Астероидът ще премине в 19,24 ч по Гринуич, около 16 часа след инцидента с метеорита в Челябинск. НАСА съобщи, че той няма да се сблъска с нашата планета при преминаването си, но уточни, че ако астероидът удари Земята, експлозията ще бъде 1000 пъти по-мощна от тази на ядрената бомба, заличила Хирошима през 1945 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com