В Южна Африка пък откриха магарешко месо

22735
В Южна Африка пък откриха магарешко месо

Южноафриканските учени да открили следи от магарешко, козе и биволско месо в продукти, етикетирани като съставени от говеждо месо, предаде ИТАР-ТАСС.

Специалисти от Университета в Стеленбош са установили, че 99 от 139 взети образци са съдържали в себе си елементи, които не са указани в съдържанието, вписано на етикета на продукта. Най-често тези съставки са срещани в колбаси, бургери и месни деликатеси.

Нов скандал с месо: Мюсюлмани яли свинско без да знаят

Отзвуците на “месния скандал” стигнаха и до неутралната Швейцария. Там намериха забранено свинско в популярна храна на мюсю...

Освен това е станало ясно, че 28% от подложените на изследване продукти са съдържали соя и растителен белтък, в 37% е открито свинско, а в 23% от случаите е имало пилешко месо, като тези примеси не са били упоменати в съдържанието на продуктите.

В същото време, на Стария континент, където скандалът н конското месо продължава да бушува, Европейската комисия взе решение в течение на един месец избирателно да тества различни месни продукти за съдържание на конско месо, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на британския министър на храните и околната среда Оуен Патерсън.

„Комисията откликна на нашия призив за проверки на различни продукти от месо”, заяви Патерсън след срещата си с еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг.

Скандалът с конското месо, който разтърси цяла Европа, застигна и Унгария. Местната служба за безопасност на храните обяви, че е открито недекларирано конско месо в пакети с лазаня с телешко, предаде АФП.

„Телешка лазаня, съдържаща конско месо, е открита в Унгария”, заявиха от унгарската Национална служба за безопасност на храните в изявление до местните медии. „Беше неизбежно Унгария да не бъде засегната от скандала с конското месо”, заяви Джорджи Плева, директор на службата.

Конско месо и в кюфтетата на ИКЕА

Шведският мебелен гигант ИКЕА изтегли кюфтета от пазара на най-малко 15 европейски страни, след като конско месо беше открито в проду...

Това е първият случай на открито недекларирано конско месо в Унгария, след като скандалът се разрази през януари, когато конска ДНК беше засечена в телешки бургери във Великобритания и Ирландия.

Гръцката прокуратура пък започна разследване по публикации, че в хранителни продукти в страната е открито конско месо без да е отбелязано на етикета, предаде РИА Новости, позовавайки се на гръцката държавна телевизия.

Прокуратурата е поискала от данъчна полиция и службата за контрол на качеството на храните да проведат контрол в няколко предприятия и складове. Вече са взети проби от партиди месо в склада на местна компания.

Властите възнамеряват да проверят информацията, че Гърция може да е пункт за претоварване в търговията с конско месо, представяно за говеждо.

Гърция се оказа и в списъка на страните, от които „Икеа” изтегли собствената си марка кюфтенца, поради опасения за наличие на конско. От своя страна пък производителят на кюфтетата за „Икеа”, които бяха изтеглени от продажба в 24 държави, съобщи, че не е открил конско месо в своите продукти.

Във Финландия искат да дадат конското месо на бедните

Финландска фирма за производство и преработка на селскостопанска продукция съобщи днес, че е поискала от санитарните власти в странат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com