В Южна Корея обявиха за незаконно консумирането на кучешко месо

2874
В Южна Корея обявиха за незаконно консумирането на кучешко месо
Снимка: Getty Images/Guliver

Южнокорейският съд постанови, че убийствата на кучета за месо са незаконни. Месото отдавна е част от южнокорейската кухня, като около 1 милион кучета се консумират ежегодно.

Потреблението в последно време е намаляло, тъй като южнокорейците все по-често възприемат идеята за кучето като най-добър приятел на човека, а не като добитък, като практиката да се убива, вече е нещо като табу сред по-младото поколение. За това спомогна и натискът от страна на активистите.

"Газпром" ще строи газопровод за Южна Корея през Северна Корея

"Газпром" възобнови преговорите с Южна Корея за строителство на газопровод през Северна Корея, заяви на пресконференция Виталий Марке...

Пътят на забраната бе проправен и от властите, които се позоваха на хигиенните разпоредби и законите за защита на животните, забраняващи жестоките методи на клане, за да се отърват от кучешките ферми и ресторанти преди настъпването на Олимпиадата в Пекин.

Групата за защита на правата на животните миналата година подаде оплаквания срещу собственик на кучешка ферма в Бучеон, обвинявайки го в "убийство на животни без основателни причини" и нарушаване на хигиенните изисквания, а по-късно прокурорите повдигнаха официално обвинение срещу него. Той бе осъден от съда в Бучеон, който реши, че консумацията на месо не е официалната причина да убива кучетата и го глоби 3 милиона юана ( 2 700 долара).

Прецедентът проправи пътя за изключване изцяло на консумацията на месо от кучета.

Групата за защита на животните е проследявала ферми за кучета и кланици в цялата страна, за да подаде подобни жалби срещу тях на съдебните органи.

Депутат от управляващата Демократическа партия представи законопроект в парламента тази седмица, който официално би забранил убиването на кучета за месо. Мярката би ограничила клането на животни за храна, в която влиза кучешкия вид. Около 30 активисти се събраха пред Народното събрание, настоявайки да се приеме законопроекта.

Южна Корея се отказа от участие във военните маневри с авиацията на САЩ

Южна Корея се отказа от участие във военните маневри с привличането на стратегическата авиация на САЩ, опасявайки се от рязка реакция о...

Но някои южнокорейци възразиха срещу това. 

Кучешкото месо обикновено се консумира в страната като летен деликатес с червено месо, което, леко сварено,се смята, че увеличава енергията.

Проучване от миналата година установи, че 70% от южнокорейците не ядат кучета, но само около 40% смятат, че практиката трябва да бъде забранена, информира БГНЕС.

Подобни дебати се появиха и в други азиатски държави, където се ядат кучета.

Най-известният китайски фестивал за кучешко месо в югозападния град Юлин продължава да привлича тълпи, въпреки международното недоволство. 

В Южна Корея спряха раздаването на листовки срещу Ким Чен Ун

Южнокорейската полиция не позволи на активисти да пуснат листовки срещу Пхенян на територията на Северна Корея, предаде AFP. Северноко...

Решението на съда в Бучен предизвика яростни протести сред земеделските стопани, чиито помещения обикновено се използват като кланици, докато правителството не лицензира кланиците за убиване на кучета.

"Това е скандално. Ние не можем да приемем решението, че убиването на кучета за консумация на месо означава убиване на животни по прищявка", каза Чо Хуан Ро, представител на асоциацията на кучешките ферми. "Има около 17 000 кучета в цялата страна", каза той, призовавайки правителството да легализира консумацията на кучешко месо и да лицензира кланиците за кучета. "В противен случай ще се бием до края", добави активистът.

"Кучетата за хранене и кучетата като домашни животни трябва да бъдат разглеждани поотделно", каза той, добавяйки, че става въпрос за различни породи, хранени по различен начин и отглеждани за различни цели.

"Кравите, прасетата, пилетата и патиците се отглеждат, за да бъдат консумирани, а защо кучетата да не са?!", заключи Чо Хуан Ро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com