Великобритания изпрати Тачър с военни почести

26631

Погребението на Маргарет Тачър се състоя днес в катедралата Сейнт Пол в Лондон, внушително и противоречиво като самата Желязна лейди, предаде БГНЕС.

Кралица Елизабет II седеше на първия ред заедно с още 2300 гости във внушителната религиозна сграда, издържана наполовина в класически, наполовина в бароков стил. Отреденото "церемониално погребение" с военни почести свидетелства за политическото значение на първата жена премиер от 1979 до 1990 г.

Цялото правителство на консерватора Дейвид Камерън, всички бивши британски премиери, сред които и лейбъристът Тони Блеър, бяха заели места в катедралата. Даунинг стрийт съобщи, че на церемонията ще присъстват двама действащи държавни глави, 11 премиери и 17 външни министри. Общо 170 страни изпратиха представители от по-висок или по-нисък ранг, отразявайки и различните оценки за наследството на Тачър. Аржентина и Русия бойкотираха церемонията.

Най-изненадващото за британските анализатори е, че нито един бивш обитател на Белия дом не отговори на поканата да отдаде почит на привилегированите британско-американски отношения, толкова скъпи на Тачър. Двама политици, сложили край на Студената война (последният президент на СССР Михаил Горбачов и обединителят на Германия Хелмут Кол) се извиниха, че не могат да присъстват по здравословни причини.

За сметка на това не липсваха певци и знаменитости от 80-те години, сред които Аня Хиндмарч, създателка на прословутите ръчни чанти, заемащи централно място във външния вид на Желязната лейди. Тачър се беше разпоредила за всичко – от методистките химни от детството й до откъси от английски композитори, свидетелство за нейния патриотизъм и музикални предпочитания. Тя искаше аполитична церемония, но архиепископът на Лондон Ричард Чартрис говори за "бурята от противоречиви мнения около Тачър". Религиозната служба няма за цел "да дава оценки, което е характерно за политиците", а да спомага за "състраданието и помирението", допълни той.

"Това е почит, която заслужава голям премиер, уважаван в целия свят", заяви тази сутрин консервативният британски премиер Дейвид Камерън. "Ние всички живеем в сянката на Маргарет Тачър", допълни той в интервю за Би Би Си. Редица опоненти на Тачър не пропуснаха възможността да изразят гнева си от социалната цена на либералната революция на бившата премиерка и противопоставянето си на нейния обществен модел. Много младежи също изразиха негативната си оценка в социалните мрежи.

Скотланд Ярд, която изпрати 4000 полицаи да охраняват церемонията, съобщи, че протестът ще бъде толериран, "ако се извършва достойно". С изключение на виковете на опонентите в тълпата от десетки хиляди симпатизанти и зрители, събрани зад метални бариери, процесията премина без инциденти. Над 700 военни бяха разположени по дължината на 1,9-километровия маршрут на процесията между Уестминстър, където Тачър дълго време доминираше дебатите, и катедралата Сейнт Пол. Ковчегът на бившата британска премиерка, обвит в британското знаме, започна пътя си в 9 ч по Гринуич. Върху него беше поставен букет от бели рози и саморъчно изписана картичка: "На нашата обичана майка, завинаги в сърцата ни", подписана от нейните близнаци Марк и Керъл.

Ковчегът премина по улиците на британската столица върху катафалка от Първата световна война под звуците на погребални маршове на Шопен, Бетовен и Менделсон. Биг Бен заглъхна в знак на почит, но 19 топовни салюта и една-единствена камбана на катедралата Сейнт Пол възвестяваха приближаването на процесията. От време на време от тълпата се носеха обиди. "Гори в ада", извика една жена. Един мъж развяваше плакат с надпис "Над 10 милиона паунда за погребението на една консерваторка". Няколко опоненти се обърнаха с гръб, изпълнявайки призив във Фейсбук. Но повечето зрители аплодираха.

Бившата британска премиерка ще бъде кремирана по време на частна церемония. Политологът Тони Траверс е един от хората, които смятат, че политическото наследство на Тачър ще оцелее дълго време. "Тя просто е прекалено влиятелна, прекалено значима. Дори повече сега, когато е мъртва, отколкото докато беше жива", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com