Венецуела избира президент

5862
Венецуела избира президент

Президентски избори ще се проведат днес във Венецуела. Гражданите на страната ще определят името на новия държавен глава и курса на страната през следващите шест години, предаде БГНЕС.

Общо са регистрирани седем кандидати, но само двама от тях имат реален шанс да победят – това е настоящият президент Уго Чавес и единният кандидат на опозицията Енрике Каприлес.

Право на глас във Венецуела имат почти 19 милиона души, а кандидатите посветиха последните седмици в борба за техния глас. 13,6 хиляди избирателни секции ще отворят врати в 6.00 местно /13.30 часа българско време/. 139 хиляди военнослужещи ще бдят за сигурността в деня на гласуването.

58-годишният Чавес се надява да стане президент за трети път. Той ръководи страната от 1999, а през 2009 г. проведе референдум, който отмени ограничението един и същи човек да заема изборна длъжност няколко пъти поред. Бивш военен, Чавес стана президент, след като лежа в затвора за неуспешен опит за преврат през 1992 г.

Каприлес, който неотдавна стана на 40 години, успя в началото на 2012 г. да победи на предварителните избори за единен кандидат на опозицията. Той е по професия адвокат и икономист. Неговият баща е сафарадски евреин, а майка му е с руски и полски корени. Семейството му има бизнес в сферата на медиите и развлекателната индустрия.

За пръв път от много години резултатите от изборите са непредсказуеми. Различните допитвания до общественото мнение дават диаметрално противоположни данни. Близките до властта фондации и агенции разпространяват данни, според които Чавес ще спечели убедително с 20-30% преднина пред останалите кандидати. По балансираните оценки обаче показват, че той има малка преднина преди изборите. Само една от анкетите показва, че Каприлес изпреварва Чавес, като разликата между тях е един милион гласа.

Преди изборите венецуелците започнаха да се запасяват със стоки от първа необходимост – сол, захар, кибрит. Жителят на Каракас Серхио Мерколес и Оливарес сподели, че хората не знаят, какво ги очаква утре. Затова купуват най-необходимото за всеки случай.

Двамата кандидати проведоха активна и динамична предизборна кампания, посещавайки множество градове в латиноамериканската страна. По време на тези обиколки Чавес отново демонстрира отличните си ораторски способности, събирайки многохилядни митинги, на които отправи остри критики срещу своите опоненти. Каприлес също се радваше на сериозна подкрепа, включително и в столицата Каракас. Но той беше по-сдържан в оценките си за работата на настоящия президент. Неговата риторика беше концентрирана върху конкретни проблеми, които трябва да се решат, но не са решени от администрацията на Чавес.

Венецуелските избиратели трябва да определят курса, който страната им ще следва през следващите години. В случай на победа, Чавес ще продължи "боливарското движение към социализъм". При победа на Каприлес Венецуела я очакват реформи и либерализация. Той обещава да създаде условия за развитие на бизнеса и да осъществи балансирани социални програми.

Редактор: Десислава Ушатова

Чавес нареди: Всички гласувате за мен

Венецуелският президент Уго Чавес, който в неделя се кандидатира за нов шестгодишен мандат, събра стотици хиляди свои привърженици в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com