Вярващите руснаци няма да могат да се молят и причестяват на Атон

3068
Вярващите руснаци няма да могат да се молят и причестяват на Атон
Снимка: Actualno.com/Евгения Чаушева

Вярващите от страна на Руската православна църква (РПЦ) няма да могат да се молят и причестяват в църквите и манастирите на полуостров Атон в Гърция заради разкола на РПЦ с Вселенската патриаршия. Това съобщи говорителят на руския патриарх Кирил, Александър Волков.

„Планината Атон е (административна) територия на Вселенската патриаршия и всичко, което върви с нея“, каза Волков пред ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Руската православна църква къса отношенията с Константинополската патриаршия

Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невъзможно. Това заяви ръковод...

РПЦ съобщи вчера, че е взела решение да прекрати всякакви отношения с Вселенската патриаршия, след като тя обяви, че ще даде афтокефалност на Украинската църква, т.е. отделяне от Московската патриаршия.

Руската православна църква не признава решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на Украинската църква, заяви ръководителят на отдела за външноцърковни отношения, митрополит Иларион, на срещата на Синода на Руската православна църква в Минск.

"Беше прието решение да се отмени акта на Вселенската патриаршия от 1686 г. за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също така бе взето решение за учредяване на Ставропигия на Вселенската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са незаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва", каза митрополит Иларион.

Actualno.com припомня, че на 11 октомври Светия Синод на Константинополската Вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на църквата в Украйна, да възстанови, от този момент ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там винаги, да приеме и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този начин горепосочените бяха канонично възстановени в своя йерархичен или свещенически чин, а техните вярващи са приети в общение с Църквата.

Московският патриарх Кирил: Никакви светски сили няма да унищожат църквата

Синодът на Руската православна църква ще решава в понеделник как да отговори на решението на Вселенската патриаршия да подкрепи независ...

Вселенска патриаршия отмени действието на Синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата-майка в Константинопол.

"Ние вече сме изправени пред нова църковна реалност. Вече нямаме един координиращ център в православната църква и трябва да осъзнаем това много ясно. Вселенската патриаршия се самоунищожи като такъв център", посочи по-рано митрополит Иларион за руската телевизия "Първи канал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа