Вучич: Да се изтеглят всички войски, нахлули в Северно Косово

2752
Вучич: Да се изтеглят всички войски, нахлули в Северно Косово
Снимка: Getty Images

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви че Сърбия настоява за изтеглянето на всички войски, нахлули в северната част на Косово, както и за спешен отговор от ЕС дали има споразумение от Брюксел за регулиране на транспорта. Той казва, че е отхвърлил "предполагаемото компромисно решение на т.нар. Квинта (САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия), което би унижило Сърбия".

В обръщение към медиите след заседанието на Съвета за национална сигурност Александър Вучич обяви, че са взети няколко решения, заключения, предложения и препоръки. Той казва, че последното нахлуване на специалните части на косовската полиция ROSU (Регионални звена за подпомагане на операциите на косовската полиция) в северната част на Косово е шеста поред "престъпна акция".

Подчерта, че Сърбия ще продължи да настоява за запазване на мира, стабилността и сигурността, но настоява и за пълна сигурност за сръбското население в Косово.

"Смятаме за неуместни изявления, в които Белград и Прищина са приравнени. Сърбия иска да продължи диалога, но няма да приема споразумения заради престъпни действия", каза сръбският президент.

Той добави, че тази сутрин е разговарял с посланиците на петте най-големите западни държави за начина, по който трябва да изглежда "предполагаемото компромисно решение".

"Отхвърлих това предложение, защото то не е компромис, а решение, което би унижило Сърбия. Това е решение, което би направило 70 % от това, което албанците възнамеряват да направят по административна линия” каза той и допълни, че е получим съгласието на Съвета за сигурност да отговори отрицателно на предложеното решение.

"Отказах го, защото ми омръзна от политиката на свършени факти. Не можете да говорите така със Сърбия", каза Вучич.

Според него единственото решение за излизане от тази ситуация е изтеглянето на всички войски от Северно Косово.

„Върнете се в предишните позиции и след това идете в Брюксел и разговаряйте за всичко“, каза Вучич и добави, че Сърбия винаги е готова да разговаря.

Сърбия ще търси помощ от НАТО заради ескалацията в Косово

Сърбия ще потърси помощ от НАТО и Международните сили за поддържане на мира в Косово /КФОР/ да защитават живота и имуществото на сърбит...

Съветът за национална сигурност настоява за спешен отговор от ЕС, независимо дали има споразумение от Брюксел за регулиране на транспорта или не, както и кога ще бъде сформирана Общността на сръбските общини.

"Ще поискаме отговор. Мълчанието ще бъде ясен знак, че споразумението не съществува и че няма желание да бъде създадена Общността на сръбските общини в Косово”, подчерта Вучич.

Съветът за национална сигурност е обсъдил и отбранителния капацитет на Сърбия, ситуацията в сръбската армия и в Министерството на вътрешните работи.

Вучич заяви, че е доволен както от бойна готовност, така и от морала, от мотивацията на хората и че страната ще продължи да подобрява капацитета си.

БГНЕС припомня, че вчера на граничните пунктове Ярине и Бърняк между Сърбия и Косово възникна напрежение и беше блокиран трафикът заради операцията на косовската полиция, която започна да конфискува регистрационни табели на превозни средства с номера от Централна Сърбия. Шофьорите бяха принудени да платят застраховка и да поставят временни номера на автомобилите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com