Вучич: Забавянето на преговорите с Косово може "да подпали" региона

1300
Вучич: Забавянето на преговорите с Косово може "да подпали" региона
Снимка: Getty Images/Guliver

Неуспехът да се съживят преговорите между Сърбия и Косово за нормализиране на двустранните отношения може да дестабилизира Западните Балкани, които все още се възстановяват от войните през 90-те години на миналия век, предупреждава пред Reuters президентът на Сърбия Александър Вучич.

20 години след като НАТО бомбардира бивша Югославия, за да спре бруталните репресии на Сърбия срещу албанците в Косово, бившата ѝ южна провинция, преговорите са в застой, коментира агенцията.

САЩ: Сърбия и Косово да възобновят диалога

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, който бе изпратен от Вашингтон със специалната задача да под...

Косово, с преобладаващо албанско мнозинство, обяви независимост през 2008 г. и получи признание от САЩ и повечето страни от ЕС, но не и от Сърбия или от големия ѝ покровител Русия, а около 4000 войници от НАТО остават да пазят мира в малката балканска страна. Двете страни трябва напълно да нормализират връзките, преди да продължат напред по пътя си към присъединяване към Европейския съюз.

„Всеки ден на забавяне може да създаде условия, при които една искра може да подпали региона. Западните страни трябва да знаят това. Това е опасността ... когато се разпалват националните чувства", предупреди Вучич в интервю за Reuters.

В отговор на стремежа на Белград да предотврати членството на Косово в международни организации, Прищина наложи 100% мита за стоки, внасяни от Сърбия, нещо, което би могло да струва на сръбската икономика 600 млн. евро годишно, или около 0.4% от БВП на страната. За да възстанови диалога, Сърбия иска тези данъци да бъдат премахнати – искане, което е подкрепено от ЕС и САЩ.

Каквото и да е решение изглежда неясно. И Вучич, и президентът на Косово Хашим Тачи представиха идеи за „корекция на границите“ или „делианелизация“ - термини, тълкувани от анализаторите като размяна на територии.

Вучич: В Косово ще има мир, докато някой не започне да убива сърби

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в Косово ще има мир, докато сърбите са в безопасност. "Ще има мир, докато някой не атаку...

Западът вижда интеграцията на целия регион в ЕС и НАТО като начин за запазване на регионалната стабилност.

„Присъединяването ни към Европейския съюз зависи от диалога с Прищина и дали един ден ще успеем да постигнем споразумение", заяви Вучич и добави, че очаква Германия, Франция или ЕС да станат по-активни в преговорния процес. „Мисля, че ще видим някои от техните инициативи в близко бъдеще“, подчерта сръбският президент, без да пояснява какво точно има предвид.

Вучич, който е на власт от 2012 г., заяви, че няма план да подаде оставка или да обяви предсрочни избори, нещо, за което настояха хиляди участващи в протести на опозицията, започнали през декември миналата година. Те обвиняват правителството на Вучич в корупция и задушаване на медийните свободи, нещо, което той категорично отрича.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com