Въпроси около сделката между Русия и Турция за Идлиб

3195
Въпроси около сделката между Русия и Турция за Идлиб
Снимка: Getty images/Guliver

Сделката между Русия и Турция за демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб изисква повече време за разговори, твърдят анализатори и предупреждават, че договорката не отстранява риска от смъртоносна атака.

Жителите на региона Идлиб и хуманитарни организации почувстваха известно облекчение, след като двамата силни мъже в Северна Сирия обявиха споразумение в Сочи.

Каква точно е сделката?

Демилитаризирана зона под формата на подкова "по линията на контакт между въоръжената опозиция и правителствените войски", която грубо следва границите на провинция Идлиб, трябва да бъде създадена до 15 октомври.

Тя ще бъде контролирана и патрулирана от турските сили и руската военна полиция, коментират АФП, цитирани от БГНЕС.

Сделката също така предвижда "изтегляне на тежко военно оборудване, танкове, установки за залпов ракетен огън, ракети и оръдия", държани от бунтовници и джихадисти там, се казва в изявление на Кремъл.

Споразумението твърди, че хардлайнерите трябва да се изтеглят, включително и тези от доминиращата група Хаят Тахрир ас-Шам(HTS), съюз, ръководен от бившия сирийски филиал на „Ал Кайда“.

Турция спонсорира някои от сирийските въоръжени групи в Идлиб директно, но нейното влияние върху най-радикалните сили остава да бъде напълно изпитано.

Споразумението предвижда, че ключовите магистрали между пристанищния град Латакия и градовете Хомс и Алепо също трябва да бъдат отворени отново до края на годината.

Проправителственият всекидневник „Ал-Уатан“ съобщи също, че до края на 2018 г. сделката ще доведе до "завръщането на сирийските държавни институции".

Анализаторите обаче твърдят, че твърде малко подробности за сделката са публични, за да се оцени жизнеспособността ѝ.

"Не мисля, че това е цялата сделка, мисля, че това е само началото, първи етап", каза Хаид Хаид, сътрудник в Чатъм хаус.

Сирийското правителство в продължение на седмици струпваше сили покрай провинция Идлиб, последният голям бунтовнически и джихадистки бастион в страната.

Външното министерство в Дамаск заяви във вторник, че приветства споразумението в Сочи, но Хаид не беше убеден. "Режимът определено не е доволен от него. Въпросът е как режимът ще се опита да развали това споразумение?"

Избегната ли е кървавата баня?

Хуманитарни организации предупреждават от седмици, че мащабно нападение срещу региона Идлиб, м който живеят около 3 млн. души, ще бъде катастрофално.

Голям брой бунтовници и цивилни, изселени от други бивши опозиционни крепости, превзети от режима, нямат къде да избягат.

ООН заяви, че сухопътна офанзива може да причини най-голямата хуманитарна катастрофа на 21-ви век и да предизвика най-лошото кръвопролитие на конфликт, в който вече загинаха 360 000 души от 2011 г. насам.

"Споразумението е временно решение", заяви Науар Оливър, специалист по Сирия в базирания в Турция център "Омран". "Русия имаше желание да запази добри отношения с Турция".

Израел обвини Сирия, Иран и Хизбула за сваления руски самолет

Израел обвинява Сирия, Иран и Хизбула за сваления руски самолет Ил-20, който се разби в Средиземно море на 17 септември. При инцидента ...

Турция се е опитала да предотврати пълномащабно нападение и приток на сирийски бежанци отвъд границата.

Лина ал-Хатиб, която оглавява програмата за Близкия изток на мозъчния тръст Чатам хаус, предупреди: "Сделката не гарантира, че офанзивата вече не е на масата ".

Споразумението "трябва да се разглежда само като начало на процеса, не е заключителния етап за Идлиб", каза тя.

Известните на обществеността точки по сделката не споменават въпроса за хуманитарния достъп.

В реакцията си по сделката в Сочи сирийското правителство гарантира, че ще потвърди ангажимента си за "борба срещу тероризма до освобождаването на цялата територия на Сирия".

Руски военен самолет изчезна в Сирия часове след ключово споразумение между Русия и Турция

Руски военен самолет Ил-20 е изчезнал над Средиземно море. Връзката се екипажа е загубена на 35 километра от крайбрежието на Сирия. И...

Може ли Турция да се справи с това?

Според анализатори Турция винаги е искала да консолидира присъствието си в сирийските региони по границата си, в опит да ги стабилизира и да даде възможност за репатрирането на трите милиона души бежанци на нейната земя.

"Изпълнението на сделката е трудно и изпълнено с пречки, особено за Турция, която ще бъде отговорна за начина, по който се борави с HTS", каза Сам Хелър, анализатор в Международната кризисна група.

"HTS вероятно ще се противопостави на сделка, която ще го парализира от географска гледна точка и ще разбие неговата отбранителна система", каза той.

Оливър също прогнозира, че на Турция може да ѝ е трудно да приложи собственото си предложение.

Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе в Сочи среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде...

"Как контролирате HTS и как се биете срещу други джихадисти, свързани с „Ал Кайда“?", попита той във връзка с екстремистката група "Хурас ал-Дийн".

През последните дни Турция изпрати подкрепления на своите 12 пункта за наблюдение, разпръснати в Идлиб.

Според проправителствения турски всекидневник Сабах "контингент от около 5 000 души е готов да се намеси".

Хелър описва сделката като "важен тест за Турция".

"Въпреки тези предизвикателства и като се имат предвид големите щети, които рухването на примирието може да нанесе на турските интереси, Турция няма друг избор", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com