Въпросът с Курилските острови - отново на дневен ред

3967
Въпросът с Курилските острови - отново на дневен ред
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на Русия и Япония се срещат за разговори в Москва днес (22 януари) за спорната група острови, която отдавна е пречка за сключване на мирен договор между двете страни, който трябва да сложи край на Втората световна война. Но неотдавнашните изявления от Москва и Токио намалиха надеждите за намиране на решение, пише БГНЕС.

Посещението на японския премиер Шиндзо Абе е 25-ият път, в който той се среща с руския президент Владимир Путин от 2013 година насам. А това може да се смята за отражение на усилията на двамата лидери за изграждане на сътрудничество, въпреки разногласията им за Курилските острови.

Глас от Русия - няма да има референдум за Курилските острови

Няма да има никакъв референдум в Русия по въпроса за присъединяването на Курилските острови към Япония, заяви Антон Морозов, член на Ко...

Съветската армия завладява четирите острова между Охотско море и Тихия океан в последните дни на Втората световна война. Отказът на Токио да признае суверенитета на Москва над островната група е пречката пред мира в продължение на седем десетилетия.

Въпреки усилената дипломация от ноември, когато Путин и Абе се договориха да подновят мирните преговори, последните изявления на двете столици показват, че компромисът все още е далеч. Москва отговори гневно на новогодишното послание на Абе, в което той заяви, че на руснаците, живеещи на островите, трябва да се помогне да приемат, че "суверенитетът на техните домове ще се промени".

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Япония трябва да спре да се обръща към островите към свои "Северни територии". Той също така описа като проблематичен за мирните преговори военния съюз на Токио с Вашингтон. За да продължи преговорите за мирен договор, Токио трябва да признае суверенитета на Русия над Курилите, бяха думите на Лавров.

"Защо Япония е единствената страна в света, която не може да приеме резултатите от Втората световна война в тяхната цялост?" попита той.

Япония протестира срещу руската интернет експанзия на спорните Курилски острови

Япония изрази своето недоволство с плана на Русия да изгради оптични кабели в спорните Курилски острови, за да осигури на местните жите...

Вчера, 21 януари, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мирните преговори са "в начален етап" и вероятно ще се окажат "продължителен“ процес. Думите му бяха приети като по-нататъшно охлаждане на надеждите за бързо решение.

Посещението на Абе в Москва е първият етап от визитата му в Европа, което включва и реч на форума в Давос, Швейцария в сряда, 24 януари. Преди заминаването си японският премиер призна, че "преговорите с Русия са предизвикателство вече повече от 70 години" и изрази надежда за "откровени разговори" с руския президент Владимир Путин. В интервю, публикувано във вестник "Коммерсант", Абе казва, че двамата с Путин са се съгласили напълно да разрешат спора "със собствените си ръце, а не да завещаят проблема на бъдещите поколения".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че досега Япония не е направила никакви официални предложения за два от островите във веригата. Тази възможност беше обсъждана от Съветския съюз през 50-те години, преди съюзът на Токио със САЩ. Японската информационна агенция "Киодо", позовавайки се на правителствени източници, съобщи, че Абе е склонен да приеме тази рамка за мирно споразумение. Но засега остава неясно дали Кремъл е готов да прехвърли суверенитета дори на двата по-малки острова - Шикотан и Хабомаи, които всъщност са необитаеми.

Веригата осигурява стратегически контрол на Русия над Охотско море, въпреки че южните острови са на по-малко от 10 километра от японския остров Хокайдо. Връщането дори на необитаеми острови би имало изключителен символизъм и ще бъде доста лошо прието в Русия. През последните седмици бяха проведени няколко протеста срещу отстъпването на която и да е руска територия на Япония, а сриващия се рейтинг на Путин още повече ще пострада от подобен ход. Проучване на независимата руска социологическа агенция "Левада център" сочи, че 74% от руснаците не биха подкрепили размяната на някои от островите срещу мирно споразумение, а едва 17% са заявили, че са „за“ такъв ход.

Русия разширява военното си присъствие на Курилските острови

Руското правителство даде разрешение на Министерството на отбраната да използва летище на остров Итуруп (част от Голямата верига на Кур...

Руската държавна телевизия също не проявява ентусиазъм относно срещата на върха. Един от най-известните водещи на медията Дмитрий Киселов оспори идеята, че Япония може да бъде "приятел" на Русия, докато Токио се противопоставя на политиката на Москва и американските военни са на японска територия. Що се отнася до Курилските острови, Киселов коментира, че 90% от руснаците са против връщането на който и да било от тях на Токио. "Щеше ли Путин да игнорира това силно обществено мнение? Невъзможно", реторично отговори Дмитрий Киселов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com