Върховния съд на САЩ разреши част от миграционния указ на Тръмп да влезе в сила

3505
Върховния съд на САЩ разреши част от миграционния указ на Тръмп да влезе в сила
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният съд на САЩ допусна за разглеждане иска срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за 90-дневна забрана на пътуванията на граждани от шест мюсюлмански държави, както и за временна, 120-дневна забрана за влизане на американска територия на всички бежанци, които нямат роднинска връзка с американец или редовно пребиваващ в САЩ или връзка с дадена институция - например редовен договор за работа. И двете забрани влизат в срок от 72 часа, информира Reuters.

Върховният съд постанови също, че мерките може частично да влязат в сила – победа за републиканския лидер, който настояваше, че указът е важен за националната сигурност, независимо от критиките, че дискриминира мюсюлмани в разрез с американската конституция. Така всички граждани на Либия, Иран, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен без роднинска връзка с американски гражданин или редовно пребиваващ в САЩ чужденец и без бизнес връзка с американско физическо и/или юридическо лице или институция няма да може да влизат за 90 дни в САЩ, а всички бежанци без роднинска връзка с американски граждани или роднинска връзка с редовно пребиваващи чужденци на американска територия, или без бизнес връзка с американско физическо и/или юридическо лице или институция - за 120 дни.

Песков: Кремъл е готов на всеки формат на преговори между Путин и Тръмп

Конкретно развитие на плановете за среща между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и американския президент Доналд Тръм...

Върховните съдии ще заседават по делото и дали да има пълни забрани през есента.

Американският съюз за граждански свободи подаде жалба в съда от името на няколко групи за подпомагане на бежанците. В иска се посочва, че президентът Тръмп нарушава едно от основните права в Конституцията на САЩ – правото на етническа и религиозна идентичност.

Вторият указ на американския президент забранява на граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат на територията на САЩ, докато администрацията не преразгледа правилника си за издаване на визи и процесите си по проучване за надеждността на пристигащите в страната. В новата заповед отпадат ограниченията срещу гражданите на Ирак.

Политици от Републиканската партия изразиха задоволство от забраната. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че указът е „жизненоважна мярка" за засилване на националната сигурност на САЩ, а президентът Тръмп „използва полагащата му се власт да защитава нацията".

Тръмп прекъсна 20-годишна традиция и не отбеляза Рамадан

Американският президент Доналд Тръмп не домакинства на традиционна вечеря ифтар по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан и так...

Според условията на указа, след изтичането на 90-дневен период шестте страни ще имат възможност да изпълнят новите искания на САЩ за информация за кандидатите за виза и бежански статут и така ограниченията да бъдат отменени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com