Заев иска бързо развитие за промените по Договора от Преспа

910
Заев иска бързо развитие за промените по Договора от Преспа
Снимка: БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев каза, че промените в македонската конституция заради Договора от Преспа ще станат готови за по-малко от 15 дни, съобщава агенция МИА, цитирана от Агенция "Фокус".

Заев е обещал по време на обществен дебат на македонските депутати бърза процедура и готово предложение какво да се промени, което да бъде обсъдено в парламента.

От Вашингтон до София и Атина - всички приветстват Македония

Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина - приветства историческото решение на македонския парламент за извършване на...

"Вярвам, че можем да направим това за 15 дни и колкото е възможно да съкратим процедурата. Вярвам, че е възможно да хармонизираме усилията си. Колкото повече напредваме, толкова по-ясно ще ни става, че няма нищо "скрито-покрито" в тези поправки. Те ще ни обединят и ще гарантират бъдещето на страната ни", обясни македонският премиер.

Попитан дали исканията на опозиционните депутати, гласували за промените, са приемливи, Заев е отговорил, че много внимателно се е запознал с четирите им предложения.

"Едното е да се потвърди македонската идентичност, второто е свързано с практическото приложение, което вече е включено в споразумението. Аз съм убеден, че те искат ясно формулиране на връзката между членството ни и вътрешната употреба, т.е. допълнителна уговорка, че пълната употреба на името вътре в Македония ще започне, когато страната стане пълноправен член на ЕС", коментира Заев.

Според него третото искане е свързано с предпазни мерки в случай, че Гърция не успее да ратифицира Договора от Преспа или ако създаде препятствия за евроинтеграцията на Македония.

ВМРО-ДПМНЕ: Поведението на Заев ще създава още по-голям гняв у македонския народ

"Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат на изборите да променят Конституцията, да заличават името Република Маке...

И накрая, депутатите от опозицията, които са гласували за промените в конституцията, потвърждават и желание да се подобрят отношенията помежду им.

"Вярвам, че техният брой ще е много по-голям. Не казвам това случайно, защото много повече парламентаристи ще се присъединят към тази идея. Отново отправям послание за инклузивност, а това е процес, който надхвърля нашата партийна принадлежност. Нека да седнем заедно, да дефинираме конституционалните промени и да гарантираме сигурността, стабилността и икономическото развитие на нашата Македония", обобщи Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com