Замърсени стероиди сеят рядък менингит в САЩ

9992
Замърсени стероиди сеят рядък менингит в САЩ

Петима починаха, а други 30 души бяха заразени в САЩ от рядка форма на гъбичен менингит, пише в нощта срещу петък изданието Тудей в САЩ, като се позова на американския Център за контрол и превенция на заболяванията, предаде БГНЕС.

Според Центъра източник на инфекцията е замърсен флакон с инжекционни стероиди за лечение на болки в гърба. Първият случай на менингит след инжектиране на стероиди е регистриран на 21 септември в американския щат Тенеси. Според последните доклади инфекцията е открита и в пет други щата: Вирджиния, Мериленд, Флорида, Северна Каролина и Индиана. В пет от 35-те случая заболяването е довело до смъртен изход.

Лекарите се опасяват, че броят на случаите на гъбичен менингит през следващите няколко дни може да се увеличи значително.

Според Тудей, най-вероятният източник на инфекцията е наскоро прекратилата дейността си частна фармацевтична компания Ню Ингланд в Масачузетс. Три партиди от замърсените флакони със стероиди са доставени от компанията в 75 здравни заведения в 23 от 50 щата на САЩ. Експерти от Центъра за контрол на заболяванията и превенция в САЩ планират да прегледат всички пациенти, които биха могли да получат фаталната инжекция от заразени флакони, но да се установи броят на такива пациенти не е възможно, посочва изданието.

Според д-р Бенджамин Парк от центъра тази форма на менингит е "изключително рядка." Болестта не се разпространява от човек на човек чрез директен контакт и се развива предимно при хора с увредена имунна система, по-специално при тези със СПИН.

Най-ефективно средство за борба с болестта, според Парк, е незабавното приемане на противогъбични лекарства на по-ранен етап. Това би предотвратило развитието на менингита и би позволило да се избегнат усложнения.

През април 2012 г. от менингококова болест, за по-малко от един ден, почина млад мъж на 25-години. Той работеше в лаборатория на Медицински център за ветерани в Сан Франциско. Болестта му може да е била причинена от менингококови бактерии, които е изследвал в лабораторията. Според публикация в Сайънс нау /ScienceNOW/, лаборантът е изследвал Neisseria meningitidis - бактерия, която причинява ежегодно в САЩ около хиляда случая на менингит и убива 75 души. Да се преодолее инфекцията е възможно само, ако се започне бърз прием на антибиотици при първите признаци на заболяването.

Редактор: Десислава Ушатова

US съд осъди Иран и "Ал Кайда" да платят $6 млрд. за 11 септември

Американски съд осъди днес Иран, „Ал Кайда” и няколко други подсъдими да платят компенсация от 6 млрд. долара на жертвите о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com