Започна операцията за връщане на Фалуджа, ИД екзекутират дезертьори

1663
Започна операцията за връщане на Фалуджа, ИД екзекутират дезертьори

Крепостта на „Ислямска държава“, град Фалуджа, е заобикалена. Това заяви иракският генерал Хамид ал Малики във видео обръщение от Министерство на отбраната на Ирак.

Иракските сили, подкрепени по въздух от иракски и американски самолети, започнаха операция за връщането на Фалуджа в понеделник вечерта. В момента има тежки сражения в южните части на града, където иракската армия успя да заеме позиции, завземайки полицейски участък. Джихадистите, обаче, отвърнаха на настъплението.

Иран и талибаните действат на принципа врагът на моя враг е мой приятел

На 21 май след удар от дрон, насочен срещу кола, местни жители в пакистанската провинция Балочистан откриват пакистански паспорт, като ...

Следващата стъпка от операцията е да се навлезе в сърцето на Фалуджа, откъдето трябва да бъдат изтласкани силите на „Ислямска държава“.

Ал Малики заяви, че въздушните сили ще подкрепят наземните операции, помагайки да се унищожи оборудването на джихадистите.

Десетки хиляди са изложени на риск, след като сраженията започнаха в самия град и има съобщения, че „Ислямска държава“ екзекутира мъже и жени, които отказват да се сражават на тяхна страна.

Ако Фалуджа бъде освободен, иракските власти ще се изправят пред нови въпроси и предизвикателства – сред тях, преодоляване на социални и политически проблеми, които доведоха до възхода на „Ислямска държава“, както и въпроси по сигурността.

Кюрдско-арабски алианс започва офанзива срещу „столицата на ИД“

Подкрепеният от САЩ алианс на кюрдските и арабски сили, обединени в Сирийски демократически сили, започна офанзива срещу позициите на &...

Сраженията продължават и в този момент.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com