Защитници на египетската революция или палачи

6895
Защитници на египетската революция или палачи

Египетската армия и противниците на сваления от власт президент Мохамед Мурси осъществиха една революция, много по-различна от тази, която искаха.

Когато цивилни отнемат живота на цивилни, убийството се превръща в естествена част от революцията. Но когато армията, която декларира, че е неразделна част от борбата срещу ислямистите, уби повече от 50 души, либералното течение и други противници на „Мюсюлманските братя” започнаха да се сблъскват с известна враждебност. В този момент армията от „защитник на революцията” се превърна в палач. Така думата „клане”, използвана от противниците на режима на Хосни Мубарак преди две години, се завърна в страната и предизвика тревогите на международната общност.

Египетският премиер подаде оставка в знак на протест

Министър-председателят на Египет Хишам Кандил подаде оставка в знак на протест срещу събитията в страната, съобщи днес на сайта си в. "...

Трагичните събития, които се случиха пред щабквартирата на Републиканската гвардия, объркаха политическия процес в първите етапи на зараждането му. Сътрудничеството между религиозните и светските движения спря, когато партията на египетските салафити „Ал Нур” обяви, че се оттегля от преговорите за сформиране на ново правителство поради убийството на демонстрантите поддръжници на Мурси.

На света обаче няма нищо по-силно от убийството на цивилни граждани, което да е способно да промени политическата и идеологическа опозиция и да я накара да заеме морална позиция. Дори ислямисткият лидер Абдул-Монейм Абул Фотух, който би могъл да бъде важен политически партньор, поиска оставката на временния президент Адли Мансур. Без религиозни партньори всяко едно египетското правителство ще изпита затруднения да бъде представител на целия египетски народ. Оказва се, че Мансур, който е назначен от армията, вече е загубил статута си и уважението на хората.

Рухването на втората революция е част от динамиката, която придружаваше египетските бунтове от януари 2011 г. И това не важи само за Египет - много революции са видели възходи и падения, докато правителството се стабилизира.

В Египет десетки хора бяха убити от януари 2011 година. Помните ли фаталния футболен мач в Порт Саид или убийствата в близост до президентския дворец? Опозицията срещу управлението на военните обедини „Мюсюлманските братя” с либералните движения. Прочистването, което проведе Мурси в армията, и най-вече уволняването на министъра на отбраната Мохамед Хусейн Тантауи, получи подкрепата на протестиращите.

В един такъв период, пълен с насилие и ярост, всеки ден променя обществените настроения. А информацията в арабските медии допълнително ги подхранва. Ако до вчера те са показвали ислямисти, нанасящи побой на минувачи, днес те излъчват кадри с ранени цивилни, подредени в редици и получаващи медицинска помощ. Това изглежда като кадър от сцена в Сирия. Така че най-добре е да не бързаме със заключенията относно бъдещето на тази революция.

Египетският премиер подаде оставка в знак на протест

Министър-председателят на Египет Хишам Кандил подаде оставка в знак на протест срещу събитията в страната, съобщи днес на сайта си в. "...

Ролята на армията сега не се ограничава само с това да защити институциите в страната от нападение или да излезе с обяснения, които да оправдаят стрелбата. Тя трябва да си възвърне легитимността като институция, която действа от името на хората. Тя трябва да предотврати ситуация, в която протестните движения ще бъдат принудени да се разграничат от нея. Защото това би осуетило нейните амбиции да изолира „Мюсюлманските братя”. А това ще превърне ислямистите в по-голяма заплаха.

Получаването на легитимност е от решаващо значение не само за връщането на политическия процес обратно в релси. Египетските военни, които водят трудна битка срещу терористични групи на Синайския полуостров, виждат пряка връзка между събитията в Кайро и атаките срещу египетски войници и военни бази в Синай.

В течение на няколко месеца армията успя да си спечели сътрудничеството на ръководителите на бедуинските племена, много от които поддържаха Мурси с убеждението, че той ще подобри тяхното икономическо състояние. В координация с армията, бедуините създадоха постове по пътищата, на които да се проверяват съмнителни лица.

Но след това дойде разделението между армията и Мурси, и определени джихадистки групи в Синай започнаха действия срещу военните. Сега бедуините са изправени пред дилема и не са сигурни дали ще продължат сътрудничеството си с армията. А в тази нажежена среда нейната реакция в следващите дни ще бъде от решаващо значение.

Аарец

ЕС към страните в египетския конфликт: Избягвайте провокациите

Европейският съюз призова всички страни в египетския конфликт "да избягват провокации или ескалация на насилието". До призива се стигна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com