Защо образованите жени на Япония не работят

12909
Защо образованите жени на Япония не работят
Снимка: Getty Images/Guliver

Стагниращата икономика на Япония задълбочава своите проблеми заради намаляващата работна сила - резултат от застаряващото население и ниската раждаемост. На фона на това, милиони високообразовани жени не работят.

Ако те бъват привлечени на пазара на труда, това може да има огромно икономическо отражение за бъдещето на Япония, смятат експертите. Този процес в азиатската страна обаче е болезнено бавен заради културата на обществото, което традиционно е доминирано от мъжете.

"През 2013 г. властта за първи път направи връзка между жените и икономиката, но реформите отнемат повече време, отколкото очаквах", заявява Мачико Осава, икономист в Женския университет на Япония.

Според официалните цели, до 2020 г. жените трябва да съставляват поне 30% от работната сила, предаде CNN.

Ситуацията се променя, макар и бавно. Днес около 66% от японките работят - това е 6-процентов ръст спрямо 2010 г. Това постижение е рекордно за Япония, но дори така заетостта при жените остава далеч зад тази при мъжете, която е над 80%. Тя е и по-ниска спрямо средната в много други развити страни.

Според експерти привличането на жените като работна сила би повишило БВП на Япония с 13%.

Миналата година Япония се нареди то 101-о място от общо 145 държави в Световния индекс за разликата между половете, класирайки се след държави като Ботсвана и Шри Ланка. Индексът оценява как държавите използват своя потенциал на женската работна сила, базирайки се на икономически, образователни, политически и здравни индикатори.

Путин: Готови сме да разрешим териториалния спор с Япония

Руският президент Владимир Путин е заявил в събота, че неговата страна е готова да предприеме решителни стъпки за разрешаването на 70-г...

Експертите са на мнение, че статистиката за заетостта в Япония не описва пълната картина. Почти 60% от работещите жени се трудят почасово или временно, като на много не се плаща пълен размер на възнаграждението и социалните придобивки.

Жените на мениджърски позиции също са малко. Те са само 7,5% от шефовете на публични и частни компании и само 8,3% от мениджърите във фирми с над 100 служители.

В момента главата на едно домакинство, обикновено мъжът, има право на данъчни отстъпки, ако съпругата му получава по-малко от 1,3 млн. йени годишно (10 100 долара). Такива бонуси има и по отношение на пенсиите и здравните осигуровки.

Около 70% от японските компании пък предлагат финансови стимули жените да си стоят вкъщи и да се грижат за домакинството, така че мъжете им да могат да се фокусират върху работата си.

С това изключване на жените, японската икономика се задъхва от липса на работна сила. Това кара все повече експерти да апелират японското общество и бизнес да се отворят за идеята, че щом населението намалява, факторът на жените за икономиката ще добива все по-голямо значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия