Джоване Елбер: Полуфиналът Бразилия - Германия е сбъдната мечта

17143
Джоване Елбер: Полуфиналът Бразилия - Германия е сбъдната мечта
Снимка: Getty Images/Guliver

Джоване Елбер е почти еднакво обичан както в родината му Бразилия, така и в Германия, където прекара девет години от своята кариера. Нападателят носи екипите на Байерн и Борусия Мьонхенгладбах, но изигра най-силните си мачове с отбора на Щутгарт. Там заедно с Красимир Балъков и Фреди Бобич бяха сформирали трио. То трудно ще бъде забравено от феновете на футбола, благодарение на магическите си комбинации, които най-често водеха до попадение. В навечерието на полуфинала Бразилия - Германия от Световното първенство, бившият футболист на Селесао даде интервю, в което споделя впечатленията си от целия турнир.

- Хер Елбер, Бразилия среща Германия на 1/2-финал на световно първенство. Колко силно бие сърцето ви?

- Това е сбъдната мечта за мен. Аз казах преди началото на Мондиала, че тези два отбора ще се срещнат на 1/2-финал. И тогава, и сега смятам, че Германия има отлични шансове. От друга страна, Бразилия си е у дома, където знаете и стените помагат.

- Това бе очакваният финал на турнира...

- Да така е. Който и от двата отбора да си тръгне, ще бъде шок, защото още преди турнира това бяха двата отбора, смятани за фаворити за титлата.

Сколари е готов да изненада всички срещу Германия

Мнозина очакват предвид кадровите проблеми Бразилия да влезе от позицията на по-слаб в сблъсъка срещу Германия. Според всеобщото мнение...

- Дали Бразилия би предпочела друг съперник за 1/2-финала?

- Ще го кажа по този начин: Уважението към Германия е огромно. Но ние предпочитаме да играем срещу Германия, вместо срещу Франция. Това е нашият препъникамък. През 2006 година, когато се срещнахме, нещата не минаха добре за нас. През 2002-ра, когато играхме с Германия, в крайна сметка спечелихме титлата.

- Коя е най-силната страна на Германия според вас?

- Ами да видим. В лицето на Мануел Нойер Германия отново има гигант на вратата. Той е изключително спокоен и уверен във всяко свое действие. Но като цяло целият отбор играе добре. За мен е просто удивително колко малко свободни пространства оставихте на Франция. Вероятно планът на Льов е бил такъв. Да заблуди съперниците, макар срещу Алжир да си поигра с огъня. И все пак смятам, че този отбор е много по-зрял от онзи в Южна Африка.

Диего Симеоне: Мачът Холандия - Аржентина е финал преди финала

През миналия сезон отборът на Атлетико (Мадрид) стана шампион на Испания за първи път от 1996-та година и игра финал в Шампионската лиг...

- Бразилия обаче загуби своя талисман и голмайстор...

- Да, всички в Бразилия говорят само и единствено за тази контузия на Неймар. Фактът, че той няма повече да играе на този Мондиал, е много труден за приемане от феновете. За съжаление, това е част от играта. Това ще даде шанс на някой от другите футболисти да поеме отговорността.

- Кой би могъл да бъде това?

- Мисля, че треньорът ще се довери на Вилиан. Момчето направи чудесен сезон в Челси. Освен това няма много минути дотук, което означава, че ще е свеж. Той ше трябва да си партнира с Хълк и Оскар, а пред тях ще действа Фред.

Дино Дзоф: Германия притежава най-добрия вратар в света

Световният шампион с Италия от 1982 година Дино Дзоф смята, че германският национал Мануел Нойер е номер 1 в света в момента. "Германс...

- Вилиан изпусна дузпа срещу Чили. Би ли се справил с напрежението отново?

- Мисля, че той е окей. Това се случва на всеки. Следващата ще я вкара.

- Колко сериозно ще се окаже отсъствието на Тиаго Силва?

- Тиаго, разбира се, е важен за тима. Но ситуацията е сходна на тази с Неймар. Смятам, че Данте ще се появи на негово място. Той познава отлично германските футболисти. Половината са му съотборници в Байерн. Загубата на Неймар за мен е по-големият удар и отборът трябва да се справи най-вече с психологически от шока, който бе тази контузия. Време е отборът да се събуди.

Eдно е сигурно - европейски тим ще триумфира

Мондиалът започна с изненади, но на полуфиналите останаха големи футболни нации от Европа и Южна Америка. Всички те играят по сходен ст...

- Мехмет Шол остро критикува съдиите заради това, че  Неймар не е бил достатъчно пазен...

- Да това бе наистина странно. През първото полувреме той отнесе доста удари, заради които трябваше да бъдат отсъдени нарушения или даден картон, но съдията не направи нито едното, нито другото.

- Към какво трябва да се приспособи Германия?

- Мисля, че Чили много добре демонстрира как се играе успешно срещу Бразилия. Не трябва да им се оставят свободни пространства. Когато те са притиснати, започват да играят с високи топки. Германия обаче разполага с Хумелс, Боатенг и Мертезакер, което със сигурност ще затрудни целта на тези високи топки.

Големият отсъстващ в Бундестима: Никой не заслужава да играе финал повече от нас

Нападателят на Борусия (Дортмунд) Марко Ройс заяви пред Bild, че няма по-достоен тим в света, който да заслужава да играе финал на све...

- Дали отпадането на Неймар ще окаже допълнителен натиск върху тима, наред с този за едва ли не задължителеното спечелване на титлата?

- Не, това няма да се случи. Отборът е под напрежение със или без Неймар. Тогава е дори по-трудно, защото разполагаш с най-добрия си играч и си длъжен да победиш. Сега обаче отборът трябва да излезе на преден план. В отсъствието на Неймар тимът на Бразилия не разполага с друга толкова ярка индивидуалност и ще трябва да компенсира с колективна игра.

- Може ли да заключим, че наполовина германецът Джовани ще бъде 100%-ов бразилец тази вечер?

- Абсолютно. Надявам се на финал между Бразилия и Холандия. нека видим какво ще се случи...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю