Маските при учениците са по-скоро рисков фактор, отколкото предпазващ

7203
Маските при учениците са по-скоро рисков фактор, отколкото предпазващ
Снимка: Actualno.com

Госпожо Първанова, оповестихте информация, че фалшиво положителните PCR тестове са над 50%. Това за България ли се отнася?

Това е в световен мащаб, а данните са изнесени в десетки публикации (Le Bert, Braun, Grifoni, Mateus, Ling, Sekine, Heneghan, Healy). Проблемът е, че тези случаи се обявяват като безсимптомни, вместо за грешни. На 24 август американцият център за контрол на заболяванията промени указанията си за PCR тестовете и ги обяви за неподходящи.

Разпространението на коронавируса из училищата в страната продължава

2 паралелки в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ – Стара Загора и в Професионалната гимназия по лека промишленост и туриз...

Казвате, че за България коефициентът на смъртност в промили е 0,11 при COVID-19 и 0,30 при сезонен грип. Това на каква база е?

На годишна база. Всъщност хората в интензивни сектори намаляват, а процентът на хората, на които се прави PCR тест и излиза положителен, е един и същ. Нещо не е наред. Трябва да се обявява тези, които са позитивни, колко от тях са безсимптомни. И тогава трябва да се направят допълнителни тестове, защото може да се окаже, че това е фалшиво положителен резултат.

Вашата препоръка е да не се всява паника и да не се налагат допълнителни ограничения?

Ако се налагат допълнителни ограничения, те, както е по закон, трябва да се извършват след изготвяне на обстоен доклад за епидемичната обстановка. И този доклад трябва да доказва, че има нужда за прилагане на точно определени мерки. Първо, когато въведоха извънредно положение още през март месец, не направиха такъв доклад. Месеци по-късно, след като в медицинската общност се вдигна шум, доц. Кунчев изготви един доклад, който никой не видя. След това продължи поредица от удължаване на извънредна епидемична обстановка, като я трансформираха от извънредно положение в извънредна обстановка, без да се актуализира докладза епидемичната обстановка. Не видяхме нито първия, нито актуализирания, а сега въз основа на три точки и отново без доклад, отново още два месеца удължаване. Трябва да се напише - толкова и толкова заболели, толкова и толкова симптомни и безсимптомни, в интензивни отделения, с придружаващи заболявания, по възраст, по пол, по области, по огнища, предприети мерки, ефект от тях и т.н. Това се нарича обстоен доклад за епидемичната обстановка в страната.

По отношение на мерките в училищата се надигат различни гласове - има родители, които са против носенето на маски, училищни директори също, какво е вашето мнение?

Румънците протестират срещу маските в училище

Няколкостотин души участваха в протести срещу задължителното носене на маски от ученици в училищата. Демонстрациите се проведоха снощи ...

Първо, в България няма нито едно дете, което да е починало само от COVID-19. Според главния педиатър на Нюйоркската педиатрична болница от 22 починали деца нито едно дете не е без някакви придружаващи заболявания. Това е факт. Второ, когато се налагат такива мерки в училищата, трябва много точно да се прецени какъв е процентът на децата, които са открити като положителни, какъв е процентът на децата, които са заболели със симптоми от COVID-19, а не просто са позитивни. Доказано е, че децата имат по-малко ACE2 рецептори и поради това по-рядко и по-леко боледуват. И изобщо какъв е процентът на децата, които имат някакви оплаквания, които са подобни на COVID-19 и да се прецени какъв би бил ефектът от носенето на маска. Защото децата пипат повърхностите около себе си, пипат маската, носят я в джоба си или в чантата и в момента, в който се случи това, тя е компрометирана - пипа се и от едната, и от другата страна. И ако има по тези повърхности или по ръцете на децата някакъв патогенен агент и възможност да се заразят с каквото и да било, те си го слагат върху лицето. Ние ги караме да си мият ръцете, но в същото време маските им ги лепваме върху устата и носа. Това цялото нещо компрометира смисъла на носенето на маска. Още повече, че тя трябва да се сменя на всеки час. Това е по правилата - изпрана, чиста маска, по възможност стерилна, което няма как да се случи в училище. Маската задържа бактерии във влажната среда на маската, намалява достъпът на кислород и поддържа благоприятна среда за инфекции. Следователно това е по-скоро рисков фактор, отколкото предпазващ.

В редица училища вече се появиха учители и деца с положителни тестове.

Най-сериозното нещо е, че се откриват безсимптомни учители и деца, но не се установява колко от тях са безсимптомни, или тестът им е фалшиво положителен, или са болни. Появява се в един клас едно такова дете. Целият клас две седмици е под карантина. Връщат се от карантината и след два дни има друго дете. Пак ли карантина? И докога така? А никой от тях няма симптоми. Да, който има симптоми - да бъде карантиниран, наблюдаван, лекуван. Но който няма симптоми? Това не би могло да е мотивация за карантина, защото се приравнява положителен тест с болен, без да има клинични данни за заболяване. Има си много точни описания за това, има протокол как се определя заболяване от COVID-19. То се определя на базата на симптоматика, на базата на проведени клинични изследвания и тестове. А тук излиза, че само заради един тест ние ги обявяваме за болни, без да са изпълнени останалите критерии. Следователно не може да се твърди, че става въпрос за хора със заболяване.

Това може би изкривява статистиката.

То изкривява и статистиката, и поведението, и мерките, които се предприемат. Просто в момента няма никакви основания при дефинирана инфекция в цялата страна да се правят тестове на здрави хора. Такива са препоръките на US/CDC. Това се прави, когато се ограничава една инфекция. В огнището, в което се влиза, се издирват контактните, и макар че те нямат симптоми, им се правят тестове. Това е преди да се разпространи. При толкова вече разпространена в цялата страна инфекция е абсолютно безпредметно да се правят тестове на здрави хора, при това със съмнителна достоверност и без златен стандарт за сравнение.

Д-р Първанова: Смъртността при коронавируса не е по-голяма от тази при сезонния грип

"Тази пандемия не е по-голяма от други подобни епидемии през последните 20 години. Смъртността не е по-голяма от сезонния грип, въпреки...

Интервю на Евелина Гечева

Още: "Лекар: Кой позволява да се разпространяват ненаучни и престъпно вредни явления като тези на Мангъров и Първанова?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста

Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю