„Батко и Братко“ ще поддържат пътищата в Ямбол и Сливен 5 години

41150
„Батко и Братко“ ще поддържат пътищата в Ямбол и Сливен 5 години
Снимка: БГНЕС

Два консорциума  с фирми на Веселин и Емил Георгиеви от добилата широка популярност схема „Батко и Братко“ ще поддържат държавните пътища в областите Сливен и Ямбол през следващите 5 години.  

От края на март месец е факт договорът за републиканската пътна мрежа в област Сливен, който е качен в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Ангажимент да извършва превантивно, текущо, зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации има консорциумът „Поддържане РПМ – Сливен“ за сумата от 16,8 млн. лв. с ДДС.

Окончателно: Веселин Георгиев е невинен по делото "Батко"

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно оправдателната присъда на бившия ръководител на Пътния фонд Веселин Георгиев. Върх...

97% дял в обединението има фирмата „Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД. Тя е еднолична собственост на „Инмат Козарево“ – мажоритарно притежание на „Строителна компания Пътстрой Инвест“. От своя страна пък тя е еднолична собственост на „Риал Тех“ ООД. В нея съдружници са Веселин Георгиев и едноличната фирма на брат му Емил – „Маскар“ ЕООД.

Останалите 3% дял в обединението са на сливенския строителен предприемач Петко Берковски и фирмата му „Берко 90 – Берковски и сие“.

От декември месец пък е договорът между АПИ и ДЗЗД „Пътно поддържане-Н“за пътищата в област Ямбол, който е на стойност 15,7 млн. лв. с ДДС. Там консорциумът е между „Пътно поддържане – Сливен“ (с 49% дял в обединението) и фирма „Нивел Строй“ ЕООД – Брезник, на Велко Руйков (с 51% дял).  

На стойност 30,1 млн. лева с ДДС е договорът за поддържането на пътищата в област Бургас, парафиран на 30-ти март между АПИ и консорциум „ПРП – Бургас“. 

Плугчиева намеква, че за "Батко и братко" е виновна "тройна колективна отговорност"

Сигнали в Европейската комисия (ЕК) за злоупотреби с пари по програма САПАРД спряха милионите към България през 2008 година. Това заяв...

Пет фирми са обединили усилията си, за да спечелят тази поръчка. С по 25% дял в съдружието са две дружества. Едната  е „Щрабаг“ ЕАД – собственост на австрийската „Бау Холдинг Бетайлингунгс ГмБХ“, а другата е „Пътстрой Бургас“ – еднолична собственост на мегастроителната компания „Хидрострой“ АД, чийто действителен собственик е Велико Желев.

С 20% дял участва фирма „Бургаспътстрой“ АД – собственост на кипърската „Грутал Холдингс Лимитид“. Със 17%  в съдружието е „Инфра Експерт“ АД на Иво Михайлов и с 13% е вписано дружеството „Сет Къмпани“ ЕАД на Марияна Колева.  

На първо място за републиканските пътища в Старозагорско е класирано обединението „ТРЗП Стара Загора“ с участници „Трейс-Пътно строителство“ АД и „Промакс“ ЕООД. Договорът с него още не е подписан.

Припомняме, че аферата „Батко и Братко“ стана олицетворение на корупционен скандал, водещ началото си от 2008 година, в правителството на Сергей Станишев. Тогава като шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев възлага строителство на АМ „Тракия“ на фирма „Биндер“ – собственост на неговия брат Емил. Делото срещу него впоследствие бе водено заради общо 8 договора за пътни ремонти, сключени с братята му Емил и Бойко. Около 7 години по-късно Веселин Георгиев бе окончателно оправдан, защото не е бил прекият възложител на поръчките, а шефове на регионални пътни дирекции. Отпадна срещу него и другото обвинение – че заради роднински поръчки са били спрени временно предприсъединителните европрограми ФАР и ИСПА.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Ямбол

Президентът открива незаконен пилон със знаме в Ямбол?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com