Започват археологическите проучвания в Тракийски и античен град Кабиле

3957
Започват археологическите проучвания в Тракийски и античен град Кабиле
Снимка: БГНЕС

На 1 октомври 2020 година, четвъртък, започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол.

Тракийският и античен град Кабиле е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

Чуйте как са звучали древните езици (ВИДЕО)

Древността има своето очарование и винаги е любопитно какъв начин на живот са водели предците ни. С какво са се хранили, как са изглежд...

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол стартира дългосрочен проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда. 

През настоящата година екипът на Регионален исторически музей – Ямбол под ръководството на ас. д-р Стефан Бакърджиев и Мирослав Козарев за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. Проучванията през 2018 и 2019 г. показват, че тази покрита галерия има два строителни периода. В посока изток към Източната порта, галерия преминава в голям по площ двор с настилка от тръмбована пръст и чакъл. В дворното пространство през 2018 г. беше разкрит и мраморен постамент за статуя и напълно запазен надпис от 166-169 година след Христа, издигнат от Елий Руф, префект (командир) на разположената в Кабиле кохортата, по повод изграждането на нови бани във военния лагер.

Проучванията показват, че сградата е построена вероятно в последната четвърт или в края на II век след Христа, има различни преправки от края на III век и началото на IV век и е унищожена в по време на готското нашествие през 377/378 г. Местоположението на проучената в рамките на военния лагер сграда, нейната големина и представителност дават основание да се предполага, че това е Принципията (щаба на военната част) на римския военен лагер в Кабиле. Археологическите проучвания през 2020 година се извършват с финансиране от Министерство на културата по проект на Регионален исторически музей – Ямбол в размер на 22 822 лева.

Снимка: архив

Учените промениха определението за болка

Международната асоциация по изучаване на болката (ISAP) преразгледа определението за нея, отчитайки новите знания, свързани с разл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com