Повдигнаха обвинение срещу Даниел Митов

3840
Повдигнаха обвинение срещу Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Бившият външен министър Даниел Митов също вече е обвиняем.

Митов днес бе в столичното следствие, където му повдигнаха обвинението. Той е с мярка за неотклонение подписка, информира БГНЕС. „Оказва се, че става въпрос за нещо, за което моят заместник вече е обвиняем. Изобщо не ме изненадва цялата работа. Затова, че сме подписали МВнР и МЗХ споразумение да ползваме тяхната фирма за пътувания, докато проведе нашето министерство своята обществена поръчка. Знаете, че тези обществени поръчки поради обжалвания и други причини, се бавят дълго време”, добави Митов.

Даниел Митов: Служебното правителство се забави с отговора за "Газпром"

Служебното правителство се забави много с отговора за "Газпром". Има вероятност да изпуснем срока и няма да имаме възможност да си защи...

Припомняме, че заместникът на Митов - Христо Ангеличин има вече две обвинения. Преди седмица бившият зам.-министър на МВнР бе обвинен в безстопанственост по производство, образувано от 19.01.2017 г. То е за това, че не е проведена обществена поръчка от МВнР за въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външно. МВнР са сключили две споразумения със земеделското министерство.

Така са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ, с което аграрното ведомство е в договорни отношения след обществена поръчка. Според прокуратурата Ангеличин не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директор на дирекция в МВнР. Така са произлезли щети за близо 500 000 лв. Тези пари са изплатени по силата на двете споразумения на търговско дружество, която сума е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение, съобщиха от спецпрокуратурата тогава.

Всъщност зам.-министърът Христо Ангеличин стана обвиняем още докато беше в оставка - на 20 януари тази година. Софийска градска прокуратура го привлече като такъв за престъпление по служба заради телефонните централи в 12 задгранични представителства. Това разследване бе образувано по сигнал на Кристиан Вигенин. Според обвинението заместник-министърът, нарушил служебните си задължения, с цел да набави за „Б.“ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро (839 876,43 лв.).

Във връзка с предстоящото председателство на България в съвета на Европейския съюз, от МВнР бил изготвен План, според който подмяната на централите трябвало да бъде извършена през 2017 г., след изпълнение на обществена поръчка. Ангеличин обаче разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество общо сумата от 429 422 евро.

Митов: Желая с Русия да имаме добри отношения, ДАЕШ трябва да се унищожи

Членството на България в Европейския съюз (ЕС) е исторически, обоснован, естествен избор. Винаги когато сме били част от просветена Евр...

На всеки посланик били изпратени оферти от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума. Щети в този размер не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата и незабавно започване на проверка от ДАНС в МВнР, част от ръководителите не са предприели действия по закупуване на телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Политолози очакват осем партии да влязат в новия парламент

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com