Loading...
Skip to Content

Георги Германов и най-важният въпрос в програмирането

  • Георги Германов и най-важният въпрос в програмирането
    Снимка: личен архив

Георги Германов е ученик в 10 клас в СПГЕ "Джон Атанасов" с профил "компютърна техника и технологии". Занимава се с роботика от 4 години и освен това преподава на ученици в АБВ академията от 7 месеца. Има и лиценз за работа с платформата "Тинузавър". Носител е на редица медали и награди от състезания за млади изследователи и информатици. Съвсем скоро бе отличен и в конкурса "Дигитални новатори в образованието". Ето какво ни сподели той в рубриката ни "Човекът от бъдещето".

 

За какъв проект бяхте отличени в конкурса "Дигитални новатори в образованието"? Каква е технологичната иновация, която разработихте? 

Това са уроци, върху които работя вече известно време. Идеята им е още в момента на преподаване на новия материал, децата да се докосват до практическото му приложение. Те разбират, някои физични закони например, още в момента на научаването им. Тук теорията и практиката вървят успоредно. Децата запояват, моделират 3D макети и ги принтират с 3D принтер, учат как се настройва рутер и WIFI ретранслатор.

И в предишни състезания, свързани с информационните технологии и роботиката, ваши идеи са получавали висока оценка. Бихте ли разказали за тях – или поне за онези, които самият вие цените най-много? 

Един от проектите беше кутия, направена от части на стар компютър. Тя събираше в себе си всички основни уреди нужни на един електротехник. Добро приложение би имала в специализираните училища по електроника.

Друг проект бе автоматизирана система, на която различните модули бяха с безжичен контрол. Успях по този начин да създам поливна система, която да се контролира през телефона!

Вие сте особен случай – ученик, но вече и със стаж като учител. Как сам развихте интерес към това да бъдете преподавател и какъв е подходът ви? 

Детската радост зарежда. Когато децата се радват на това, което са направили със собствените си ръце, ти също прихващаш от техният ентусиазъм. Когато те разказват вкъщи разбраното в часовете, и родителите виждат, че има смисъл. Подходът ми е да обяснявам нещата по достъпен за тях начин, като максимално свързвам практиката с теорията. По този начин децата получават знания, които в последствие са им много полезни.

Георги Германов е вече преподавател на по-малките деца

 

Как развихте интерес към програмирането на изключително ранна възраст? Кои бяха най-важните фактори? 

По скоро развих интерес първо към електрониката и след това разбрах, че платка без код е като тяло без душа. Изпитах нуждата от това да се науча да програмирам. И след като си отговорих на въпроса „Защо го прави?“ нещата сами се подредиха!

Как между другото се справяте с хуманитарните науки? Задължително ли е да се получи дисбаланс между успехът в STEM дисциплините и тях? 

Няма предмет, който да не бъде разбран от даден ученик. Всичко зависи от начина, по който ще бъде предаден. В процеса на обучението ни, ние учениците разбираме кои са силните ни страни. Просто с някои от предметите се справяме с лекота.

Възможностите за реализация пред вас са с изключителен широк диапазон – както предвид уменията ви, така и предвид възрастта ви; в коя област на програмирането /университет/ компания или пък старт ъп, смятате да се насочите? 

В момента още не съм взел ясно решение с какво точно ще се занимавам, но знам, че ще е с роботи!

В тази рубрика спазваме традицията да питаме всеки от гостите ни за това как биха прогнозирали бъдещето – най-важните промени в технологиите, които предстоят и които навярно ще променят живота ни в голяма степен. Каква би била вашата прогноза? 

С развитието на STEM, образованието ще стане разбираемо и лесно усвоимо. Пазарът вече има нужда от по-квалифицирани кадри, което неизбежно ще доведе до подобряване на образователната система и средата в училище. Виждам, че има много преподаватели, които сериозно работят в тази посока!

 

Още от Човекът от бъдещето :