Loading...
Skip to Content

"Да не оставяме нещата само на думи". Как рециклират големите екозвезди - разказва Диан Динев

  • "Да не оставяме нещата само на думи". Как рециклират големите екозвезди - разказва Диан Динев
    Снимка: личен архив

Диан Динев е управител в "Хепи" в Бургас, който не изпитва каквито и да било колебания относно необходимостта да се рециклира. По тази причина той е поел отговорността подопечния му ресторант стане част от кампанията "Екозвезди", която предлага от страна на "Екопак" възможност към бизнесите да рециклират лесно и ефективно. Какво представлява кампанията може да научите тук. А ето всичко, което ни разказа Динев за работата си, и за това защо е предприел тази еко стъпка.

Какви са предизвикателствата на вашата работа, за които хората рядко си дават сметка? И какво харесвате вие самия в нея?

Предизвикателствата са в много аспекти. Подбор на персонал, тяхното обучение, внедряване на нови предложения, контрол и набавяне на качествени продукти, поддържане на фирмени стандарти и тяхното надграждане. Това е една малка част от ежедневните дейности, които ни карат да мислим и действаме разнообразно. На мен ми харесва това, че понякога трябва да прилагам нестандартно мислене - именно тогава става най-интересно. 

Кое е нещото, което прави един управител на ресторант успешна фигура, с която всички се съобразяват?

Това да си управител на ресторант и да си успешен го правят хората, които стоят зад теб. Хората, които си успял да мотивираш и задържиш целеустремени да вършат работата си по най-добрия начин. Това е екипна работа; всеки зависи от другите. 

Какво ви накара да прегърнете идеята на “Екопак” и да се включите в кампанията им “Екозвезди” за по-лесно и бързо рециклиране?

Прегърнах идеята за кампанията "Екозвезди" на Екопак, защото видях шанс за един по-чист свят и по-добър живот. Много хора казват какво и как ще направят, но в действителност не се случва така и нещата остават само на думи. А с проекта им има проследяемост на процеса, което ме кара да вярвам още повече в резултата от усилията, които полагаме.

Как тя се приема от персонала на ресторанта?

Много от хората не си дават сметка колко е важно опазването на околната среда. С малки стъпки вървим към големия успех - с тези думи мотивирам служителите си ежедневно да вярват и да правят нещо значимо. Не отнема усилия, когато си създал подходящи условия. И се изграждат нови навици - навиците са най-важното.

Бихте ли описали с цифри процеса; колко бутилки, кенчета и др. месечно рециклирате по този начин?

За един месец, според сезонните на работа, успяхме да рециклираме между 7000- 9000 бр. кен и пластмасови бутилки от всякакво естество.

Били ли сте някога по-скептичен към рециклирането и ако да, кой беше моментът, в който се променихте в посока опазване на околната среда? 

Никога не съм бил скептичен спрямо рециклирането и опазването на околната среда, това е част от възпитанието и начина ми на живот. Допълнителни позитивизъм в рециклирането виждам в многократната употреба на ресурси, които ежедневно поскъпват, а това може да се промени.

Какво е за вас природата и екологичната грижа? Имате ли любими места около града, в който живеете, където обичате да ходите?

През свободното си време много често съм със семейството ми сме сред природата. За мое съжаление виждам как част от красивата ни природа е превърната в "сметища" - това ме амбицира още повече да правя така, че където има възможност, това да бъде променено.

Диян често е със семейството си сред природата и всички вкъщи имат висока екологична култура

 

Какво трябва да се случи, за да се промени цялостно отношението ни към природата на масово ниво и наблюдавате ли някакви позитивни промени в тази посока?

Струва ми се, че за въвличане и завишаване на ангажираността на обществото трябва по-голям медиен шум, повече закони, наредби, които да стимулират процеса. В училищата да се възпитава и изгражда този навик. И чрез нагледни примери какви са последиците, когато не се грижим за "майката природа".

 

А какви са последиците за всеки бизнес, попаднал в "Зелената алея на славата" може да научите тук (бел. ред)

Още от Екозвезди :