Loading...
Skip to Content

Спорт и екология: Да се грижим за себе си и природата едновременно

  • Спорт и екология: Да се грижим за себе си и природата едновременно
    Снимка: личен архив

Има две неща, по които спортната култура и екологичната си приличат. Едното е дисциплината. А другото - грижата: както за тялото, така и за природата. Срещнахме се с Цветанка Цокова, която е изпълнителен директор на “Спортна София - 2000” ЕАД и казва, че любовта й към спорта е “безконечна”. Това се потвърждава и от биографията й - тя тренира от 7 годишна, после завършва НСА със специалност спортен мениджмънт и физическо възпитание, организира куп спортни събития, била е съдия по баскетбол, спортен инструктор, аниматор и още много други инициативи. Ето какво ни разказа тя в рубриката "Екозвезди". 

Какво означава да си спортен менджър? 

Кратката версия - правя всичко в един спортен комплекс. Управлявам голяма база и отговарям за огромното разнообразие от дейности, които протичат в “Спортна София - 2000”. Изискват се компетентности от всякакъв характер. Тъй като ние продаваме вид “спортна услуга”, трябва да имам поглед и към обществото - какви са неговите нужди, как то се променя, какво търси и харесва. А конкуренцията в тази област е голяма. Заради това се налага да полагам денонощен труд, да следя съвременните тенденции, да разработвам идеи, да комуникирам с много хора. При нас идват от деца на съвсем крехка възраст до пенсионери. И всеки се нуждае от нещо различно. Това, разбира се, е занимание, което много обичам. И за мен е голямо удоволствие да се посвещавам на нещо подобно - спортът е моят живот и така се чувствам полезна.

Как се променя самата обществена “картина” при спортуването - какви са най-новите тенденции? 

Традиционните са ясни и ние ги покриваме. Това са футбол, тенис на маса, тенис на корт, зали за баскетбол, волейбол, гимнастика, бойни изкуства и пр. Но в последните години първи стъпки у нас правят и други спортове. Например “доджбол” - нещо близко до онова, което познаваме като “народна топка”. Той е световен спорт, със своите правила и особености - играе се с 5 топки обаче, за разлика от старата игра. Вече и към него има интерес, особено сред подрастващите. Може да се добавят и всички разновидности на т.нар. “ракетбол” спортове, за които се ползва ракета - те се “множат” бързо и възникват нови и нови. Набира популярност падел тениса и пикълбола. Навлизат и спортовете с топка, като например „тъч ръгби” - има доста хора, които искат да го практикуват и тренират. Допълнително нещата се разширяват от обстоятелството, че много от спортовете вече може да се прилагат на най-различни настилки - от зала до пясък и пр.

Би трябвало причината за тези интереси да е основно “информационна”; откъде и как пробиват тези спортове? 

Да, пораждането на интереса към тези по-особени спортове е пряко свързан с възхода на социалните мрежи. Те съществуват отдавна, разбира се, но са много атрактивни и видимостта, която им липсваше преди, вече си набавят от интернет.

Сетих се за още една тенденция: правят ми впечатления също цели спортуващи фамилии - семейства, които държат да могат както да тренират при нас, така и да продължат заниманията си със спорт в парка с децата. Това, разбира се, е много закономерно. Всеки жадува да има динамика, да не сме постоянно на тези телефони, които са се срастнали с нас.

Както със сигурност знаете, за съжаление сме на едно от последните места в Европа по отношение на спортната култура. Виждате ли някакъв напредък или поне надежда за такъв? 

Виждам перспектива за промяна към по-добро, да. Все повече деца и млади хора имат желание да спортуват. Има повишаване на активността и при пенсионерските клубове, впрочем - аз съм била свидетел на прекрасни разговори между възрастни дами, които се занимават с гимнастика например. Още един плюс е, че пазарът позволява да си купиш екипировка и оборудване, тези неща са много по-достъпни от преди. Също, големите фирми, които предлагат социални пакети за своите служители, допринасят за по-широка възможност за спортуване. Обновиха се парковете, на много места има фитнеси на открито, любителите на скейтборд културата също разполагат с терени, където да се упражняват, забелязват се все – повече бягащи в парковете хора, индивидуално или в организирани групи, привърженици на различни бойни изкуства и течения - описах една картина, която ме кара да мисля, че има проблясък и процентът на спортуващите хора у нас ще се увеличава.

За да рециклира по-отговорно “Спортна София - 2000” се включи в кампанията “Екозвезди” на “Екопак” - как прилагате разделното събиране на отпадъци при вас? 

Много се зарадвах, когато видях възможността да кандидатстваме. В момента, в който попълних формуляра, вече се надявах да успеем да станем част от семейството на “Екозвезди”-те, защото виждам голям смисъл и помощ както за природата, така и за самите нас (какво представлява кампанията "Екозвезди" и как може да се включите в нея, ще научите в този линк, бел ред).

Години наред си задавах въпроса какво да се прави с тези тонове бутилки пластмаса и се питах защо трябва да бъдат изхвърляни в общите кофи за смет. Откакто сме част от “Екозвезди” този проблем вече е решен. От “Екопак” разположиха 4 контейнера на самата територия на комплекса и всичко става много по-удобно и лесно. Впрочем, децата бяха първите, които веднага започнаха да рециклират старателно и разделно. Тук това, че мислят отговорно, съвпада и с детската психология - те освен всичко много обичат звука от смачкване на пластмасова бутилка и рециклират дори заради самата “игра” да го направят. Техните родители също са отговорни и много често се случва, отправяйки се към изхода, да се сетят, че имат празно шишенце в себе си и да се върнат да го изхвърлят на правилното място. Поне аз често съм свидетел на такива гледки. Надявам се и да получим място в “Зелената алея на славата”. (Какво представлява “Зелена алея на славата”, която отличава онези бизнеси или институции, допринасящи за подобряването на околната среда, можете да видите на този линк, бел.ред)

За всеки спортуващ е ясно, но не и за тези, които не го правят: защо е хубаво да спортуваме, накратко? 

Когато спортуваме, ние сме здрави, радостни, щастливи. Гледаме по-ведро на трудностите, които живота ни предоставя. Справяме се по-лесно с всяко изпитание. Чувстваме се комфортно със себе си. По-позитивно настроени към околния свят - ето тук нещата се пресичат и с екологичното мислене и рециклирането. Въобще - по-подготвени сме за съвремието, по-жизнени и доволни от нас самите.

Още от Екозвезди :