Loading...
Skip to Content

Никол Панайотова и единството между форма и функция

  • Никол Панайотова и единството между форма и функция
    Снимка: Schneider Electric

Никол Панайотова е сред хората, които успяват в компаниите, осигуряващи кариерно развитие на талантливите си служители. Започнала като стажант в Schneider Electric преди няколко години, днес Никол е продуктов мениджър за категория "Крайно електроразпределение" в компанията за България, Албания, Северна Македония и Косово. Позицията ѝ дава възможност да наблюдава в реално време какви са най-интересните тенденции в света на домашните технологии. Ето какво ни сподели тя в рубриката "Генератори на промяната":


Г-жо Панайотова, моля разкажете накратко за вашия път в компанията и отговорностите, които имате на сегашната си позиция?

Започнах да работя в Schneider Electric преди 4 години, като началото беше през стажантска позиция, както и при други млади колеги. Тъй като в компанията има динамика, бързо се появи възможност да заема длъжност в администрацията. Тя ми беше много полезна, за да опозная начинa, по който функционира и се движи един такъв голям бизнес. Желанието ми да се присъединя към маркетинга беше естествено, тъй като образованието ми е в тази посока. Когато се откри подходяща възможност - нямах никакви колебания. В момента отговарям за продуктите за крайно електроразпределение и инсталационна техника - ключове и контакти, автоматични прекъсвачи, устройства за защита и табла. Работата ми е свързана с подготовка на продуктови лансирания, ценообразуване и пазарни проучвания.

Какво удовлетворение ви носи тази работа и какво ви мотивира в нея?

Schneider Electric е компания, която дава възможност за развитие и в която човек може да научи много. Това, което ми допада в работата в маркетинга, е, че е динамична, креативна, но и много отговорна.

Кои са основните продуктови гами сред продуктите, за които отговаряте ?

Основна част от продуктите са гамите ни ключове и контакти. Една от най-разпознаваемите и наложени гами на българския пазар е Unica. Това, което я различава, е голямото богатство от подсерии; множеството принципи на сглобяване; изобилието от цветове в декоративните рамки и разнообразието от функции – над 150. Част от тях са решения като USB и HDMI свързване, термостати за подово отопление и димери за LED осветление. Също така, Unica предлага декоративни рамки от естествени материали – камък, дърво и стъкло.

Друга предпочитана сред интериорните дизайнери гама е Odace. Тя съчетава в себе си формите кръг и квадрат, което я прави подчертано елегантна. Серията предлага интересни функции като нощна лампа с USB, поставка за смартфон или щипка за бележки в допълнение към декоративната рамка.

Серията, която успява да удовлетвори желанията и на най-взискателните ни клиенти, е Merten. Гамата предлага изобилие от функции като контакт и USB A+C, събрани в един механизъм или ключ за хотелска стая, заместващ табелките, с които всички сме свикнали (като „Моля, не безпокойте“ или „Моля, почистете стаята“). Освен с доказано качество и красив дизайн, наскоро серията получи награда за иновации на CES 2022 в категория “Екологична устойчивост” (Sustainability, Eco-Design & Smart Energy) – продуктите в гамата са създадени от рециклирана пластмаса, събирана от океаните.

Този вид продукти са едновременно технология и част от интериорния дизайн. Каква философия следва компанията при тяхното проектиране и производство?

Целта е да няма граница между форма и функция. Добрите продукти не винаги се набиват на очи, те стават естествено продължение на навиците и ежедневните ни нужди. Същевременно материалите са от все по-голямо значение - естествени финиши, рециклирани материали, отговорно произведени продукти - това са само част от актуалните тенденции, които ще наблюдаваме все повече и повече.

Какви са основните тенденции при търсенето в момента и как очаквате да се развият в близкото бъдеще?

Напоследък наблюдавaме засилено търсене към антибактериалните ни механизми и рамки от серията Merten M Smart. Голяма популярност набират и функции за комфорт като USB A+C, детектори за движение, димери, разклонители с USB. Фокусът на Schneider Electric винаги е бил в създаване на лесно достъпни решения за „умен дом“, осигуряващи свързаност на продуктите, комфорт и енергийна ефективност.

В момента е в ход регистрацията за участие в конкурса “Елементи” на Schneider Electric. Какво представлява тази надпревара и какви са нейните цели?

Конкурсът “Елементи” е състезание за интериорен дизайн, целящо да провокира вниманието към детайлите в дизайна. Такива са ключовете и контактите, които са не само част от електроинсталацията, но и стилен акцент в интериора, който може да допринесе за цялостния вид и внушение на пространствата. В състезанието могат да участват студия за архитектура и интериорен дизайн, както и дизайнери на свободна практика, като всеки автор може да се регистрира за участие с един проект. В конкурса се допускат интериорни проекти, завършени между юли 2021 г. – февруари 2022 г., като регистрацията продължава до 28. февруари 2022 г. Победителите ще спечелят не само награда, а и преживяване.

Още от Генератори на промяната :