Loading...
Skip to Content

Светослав Петков: Фестивалът в Жеравна е място, в което се влюбваш от пръв поглед

  • Светослав Петков: Фестивалът в Жеравна е място, в което се влюбваш от пръв поглед
    Снимка: личен архив

Светослав Петков е танцьор, изпълнителен директор на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ” и директор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Човекът, от когото зависи да събере на едно място и в синхрон стотици танцьори, популярни музиканти и певици от цяла България, за да създадат настроение на десетките хиляди посетители. Облечени в народни носии и захвърлили всички съвременни удобства, те с нетърпение очакват емблематичното събитие, за да се потопят в тридневно завръщане в миналото и традициите. Тази година фестивалът отваря врати от 17.00 ч. на 19 август (петък) и ще продължи до неделя на обяд. Фестивалната програма на XIV негово издание e още по-разнообразна и интересна. Ето какво ни разказа за очакваното фолклорно събитие Петков, в рубриката "Пазачът на традиции". 

Какво ви срещна с фестивала в Жеравна и как се посветихте на организацията му?

Бях танцьор в ансамбъл “БЪЛГАРЕ” и присъствах на едно от ранните издания на фестивала, още съвсем новобранец. И при първия допир с това магическо място - Жеравна, запазило старинния си вид и революционния дух, усетих уникалността на едно от най-красивите кътчета, на които съм бил. С времето развих все по-голям интерес към него и в последните 7 години ми бе поверена организацията на фестивала като негов директор.

Как се промени фестивалът за вече повече от десетилетие?

Разбира се, става все по-голям, все по-интересен, с все повече посетители. Променя се малко по малко и се стараем да надграждаме, да коригираме грешки и пропуски, и да обогатяваме програмата. Да има както познати и любими неща, така и изненади. Първите години например имаше главен оркестър само в съботната вечер, след това такъв започна да присъства повече време. Включихме също среднощно етно фолк джамборе, по-модерен фолклор; представяне на занаяти, конкурси, разнообразна традиционна българска кухня, състезания, какво ли не.

Впрочем, в последните години дори не правим специална реклама на фестивала - за него се говори от уста на уста, емоцията се предава лично. И всеки, преживял я веднъж, идва отново и кани приятели.

Каква е “запазената марка” на фестивала, събитието, което се очаква с най-голям интерес?

Така нареченета “Олелия” - традиция, почерпена от обичаите на Сирни Заговезни. Прави се един голям огън, около който се играят хора - това става вечерта в съботния ден. Огънят е много висок, една клада, около която се хващат млади и стари, и заедно танцуват 10-15 000 души! Гледката и чувството са неописуеми - никъде другаде не може да видите толкова много хора, държащи се за ръце заедно, да танцуват в единен ритъм.

Фото: Желиян Николов

 

Какви са правилата, които всеки гост трябва да спазва?

Задължителното, за да присъстваме, е да облечем фолклорни носии. без пластмасови изделия и да не се ползват никакви съвременни устройства - телефони, слънчеви очила, часовници. Целта е да се потопим заедно в миналото, да се върнем 200 години назад. И правим всичко възможно да изживеем това усещане.

Фото: Васил Танев

 

Не е ли трудно всички да бъдат убедени да се лишат от подобни удобства?

В началото беше. A после стана масово явление. Хората сега се подготвят с месеци преди фестивала, търсейки не просто да си намерят някаква носия, а да открият стари и автентични носии, наследство от баби, дядовци, прадядовци дори.

Когато някой посети фестивала, той се влюбва в него още от първата година. Така се влюбих и аз - от пръв поглед, още при първия досег. В Жеравна всичко е много приятелско, хората са равни, много добронамерени, поздравяват се един друг с искрено и дълбоко чувство. Място за приятелства и за почитатели на традициите. Неслучайно и на фестивала често се правят предложения за брак, отпразнуват се сватби.

Коя е историята от Жеравна, която е оставила най-голям отпечатък във вас?

Вероятно женитбата на холивудския актьор и наш приятел Бен Крос с неговата съпруга Деяна. Те пожелаха да си направят сватбата, спазвайки всички български традиции, именно по време на фестивала - беше много запомнящо се, красиво и изрядно в духа на миналото.

Каква е програмата тази година?

Ще бъде доста разнообразна. Редуващите се оркестри като всяка година са Етрополската духова музика, 100 каба гайди, Тракийски оркестър “Гергьовден”, Зурни от Петрич. Те са с нас от самото начало на фестивала. Гост оркестрите ще са орк. “Славяни”, Тодор Кожухаров с неговия оркестър “Южни ритми” и други. А сред изпълнителите ще чуем “Гласът на България” Петя Панева, народните певици Ивелина Колева, Мария Чакърдъкова, Петя Шапкова и други. Ще има и много любителски танцови групи и школи, които ще представят автентични хора на малката сцена в събота.

Фестивалът ще се разгърне на три сцени. Откриването ще е в петък вечер на голямата сцена. То включва един вълнуващ момент, който се превърна в традиция в последните 8 години - Възпоменанието за героите на България. На входа всеки получава църковна свещичка и я пази до възпоменанието, когато всички запалваме пламъчетата едновременно. Картината в този миг е сплотяваща, вълнуваща и неповторима! Тази година тон за нея ще даде талантливата Петя Панева, с която заедно ще изпеем “Хубава си моя горо”.

Фото: Георги Врабчев

 

Какво ще съпътства музикалната програма?

Организираме няколко конкурса с награден фонд - конкурси за мъжки и женски автентични носии, и за старинни пафти, (женски колан, който е към самата носия). Нови са конкурсите за най-красива женска украса за глава и за традиционно бебешко облекло. Последния решихме да проведем, тъй като с всяка година идват все по-малки дечица, на най-невинна възраст. Имали сме случаи детето да е само на 40 дни и е на фестивала във фолклорна носийка.

На чаршията при майсторите занаятчии е много интересно - всеки може да седне на грънчарското колело и сам да си извае чаша от глина, да се запознае отблизо с техниките на ножарството, дърворезбата. И разбира се, предлагат се много вкусни неща с аромат от детството. Юнашкият тиган на майстор Ангел от Копривщица отново ще сготви юнашки кебап за около 3000 души. Поръчани са 30 чевермета, ще има най-различни старинни мезета, бабини десерти и още много типични за традиционната българска кухня кулинарни изкушения. Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна е съвременната българска приказка, в която участва всеки, прекрачил на фестивалната територия. Облечете носиите и сте добре дошли на този празник на българския дух! Със сигурност няма да съжалявате!

Още от Пазачът на традиции :