Loading...
Skip to Content

Три златни медала в Япония: Как “Домейн Бойар” покори азиатската сцена

  • Три златни медала в Япония: Как “Домейн Бойар” покори азиатската сцена
    Снимка: Домейн Бойар

Годината започва изключително успешно за най-големия производител на вино у нас “Домейн Бойар”. Компанията спечели златото в един от най-престижните конкурси за оценяване на вина на азиатската сцена, а отличието е поредното във витрината с международни награди на винопроизводителите. По този повод разговаряхме с главния енолог на компанията Капка Георгиева. Ето какво ни разказа тя в рубриката “Пазачът на традиции”. 

“Домейн Бойар” този месец прибави в колекцията си една от най-престижните награди за вино - на виненото изложение в Япония. Кои ваши вина бяха оценени и какво е направило впечатление на журито?

Получихме три златни медала и един сребърен на едно от най-големите и най-важните състезания за вино не просто в Япония, а в цяла Азия Sakura Japan Women's Wine Award. В което са участвали над 4000 проби от над 25 държави - рекорд за самия конкурс.

Състезанието се оценява изключително от жени - специалисти по вино, сомелиери, винопроизводители, журналисти, купувачи на вино, вносители и дистрибутори. Японците вярват, че вината оценени и избрани от жени-експерти водят до най-голямо удовлетворение на потребителите.

И още нещо: журито избира най-добрите вина, които са направени от жени-винопроизводители - а аз съм главният енолог на “Домейн Бойар” и стоя в основата на производството на наградените вина. И още нещо интересно: не става дума само за мен, а това е успех за целия технологичен екип, голяма част от който са жени. Началникът на избата ни в Сливен - Магдалена Михова, началникът на цеха за бутилиране - Мариана Панева, началникът на лабораторията и ръководител качествен контрол Звезделина Стоянова : всички те са изключителни професионалисти, с които работим заедно. Разбира се, не омаловажавам и труда на мъжете в нашия екип.

Кои бяха наградените ваши вина?

Златните медали са за “Домейн Бойар Каберне Совиньон” (реколта 2022), “Квантум Каберне Совиньон” (реколта 2021) и “Blue Ridge Шардоне” (реколта 2022). Сребърният е за “Домейн Бойар Мерло” (реколта 2022).

Ние сме на японския пазар от дълги години, но през последните четири години нашите клиенти там са се увеличи значително и имаме възход на продажбите на този пазар.

Наградените в Япония вина 

 

Какво е специфичното при тях?

Това са общо взето основните серии на “Домейн Бойар”. Нашият стремеж е винаги да правим модерни български вина, които да са с изявена сортовост, с разпознаваемост и постоянно качество. Правим ги с разбирането, че виното започва още от лозето, защото добро, качествено вино, може да се направи само от хубаво грозде. Упражняваме контрол също върху зреенето и качеството на самото грозде, както и стриктно изпълнение на всички малки детайли по време на производството и технологичните операции. Ако човек обгрижва изключително внимателно всеки от етапите, резултатът винаги е невероятен.

Витрината с награди на “Домейн Бойар” от международни конкурси е изключително богата. Как всъщност успявате да впечатлите журитата по цял свят?

Няма някаква тайна рецепта. Най-важните неща са две - едното е постоянството, другото е стремежът всяка следваща реколта да си малко по-добър от предходната. И когато правим това десетилетия наред, резултатите идват. В “Домейн Бойар” залагаме на разпознаваеми, модерни вина, които да имат собствен почерк. Интересуваме какви са тенденциите в света, как се променят те, какво се харесва най-много в момента.

Като дългогодишен енолог, забелязвате ли някакви ключови промени по отношение на търсенето и вкусовите предпочитания?

Може би вече отмина интересът към вина, които са от изключително стари реколти. Тенденцията върви в посока на по-нови реколти. При белите вина се цени винаги изявената сортовост, да бъдат много плодови, с невероятна свежест във вкуса. А за червените тенденцията е да се търсят все по-млади реколти, вина с добро тяло, с меки и кадифени танини.

Разбира се, старите реколти също имат своето запазено място. Например блендовите червени вина - от 2, 3 или 4 сорта, при които всеки сорт носи своята специфика и води до една комплексност и хармония.

Каква беше изминалата година за “Домейн Бойар”?

Беше добра година, със сигурност. Влияние имаха промените на климатичните условия, които водят до едно по-ранно узряване на гроздето. Тепърва ще оценяваме, защото голяма част от нашите червени вина в момента стареят в бъчви и предстои да изследваме техния потенциал.

Всеки етап от производството на вино има своите малки детайли и те трябва да се следят непрекъснато, споделя Георгиева

 

Как всъщност се адаптира един енолог към климатичните промени?

Това е много труден процес. Изисква се невероятен труд по време на гроздоберната кампания, трябва много точно да се прецени потенциала на гроздето, да се намери точния момент на гроздобера. Това е ново предизвикателство за нас, води до някои промени в технологията, за да можем да постигнем най-добрите резултати. Но мисля, че се справихме отлично.

Върху каква работа сте се посветили в момента?

В момента основната ни работа включва дегустации на вината, подготовка на купажите, разбира се и контрол върху резитбата, която се извършва в лозовите масиви. Това е първата и една от най-важните операции в лозето. Ние упражняваме контрол върху всички агротехнически процеси в лозята, което е гаранция за производство на качествено грозде.

Какво ще пожелаете на празнуващите 14-ти февруари?

Ние, производителите на вино, празнуваме основно Трифон Зарезан. Разбира се, не трябва да забравяме и Свети Валентин: двата празника се допълват. Това, което бих пожелала на всички лозари и винари, както и на приятелите и любителите на хубавото вино, е най-вече здраве и берекет през тази година. А на всички влюбени пожелавам много любов - и да отпразнуват с чаша хубаво вино.

Още от Пазачът на традиции :