Loading...
Skip to Content

Технология на здравето: Румен Христов и рутерът-медик

  • Технология на здравето: Румен Христов и рутерът-медик
    Снимка: личен архив

От Шумен до Мазачузетския технологичен университет в Бостън - само за няколко години българинът Румен Христов успява да постигне големи успехи в програмирането и да основе свой проект - "Емералд". Устройство, което от стената, подобно на рутер, да следи биометрични данни за дишане, пулс, сън и активност. Идеята му е по този начин хората непрекъснато да имат точна картина на здравословното си състояние и да получат сигнал, ако устройството засече определени нередности. Ето какво разказа Христов в рубриката ни "Човекът от бъдещето". 

Бихте ли разказали повече за вашето устройство - как функционира и с какво може да бъде полезно при случаите на коронавирус? 

Може да помага не само за коронавирус, разработваме го много преди да се започне пандемията. Идеята на Emerald е да променя начина, по който лекари, изследователи и пациенти подхождат към здравеопазването. Ако някой иска да наблюдава здравето си, ходи на 6 или 12 месеца на профилактични прегледи и това е всичко. Докато устройството може да наблюдава състоянието на пациента денонощно в дома му, без да смущава живота му. То е подобно на wi-fi рутер, слагаме го на стената като картина. Толкова чувствително е, че може да измери пулса и дишането на хората, както и да следи как се движат фазите на съня му. С него може да видим дали те се накъсват, дали се накъсва дишането през нощта.

Как работи като алгоритъм, какви данни обработва и по какъв начин? 

Работи с радиотехнологии. Най-близкият пример е wi-fi рутера, както казах. И с Machine Learning алгоритми анализираме отражението на сигналите. Човек няма нужда да носи никакви сензори на тялото си, а сигналът може да преминава и през стени. Тоест един сензор може да покрива целия дом.

Как може да улавя все пак нещо толкова леко като дишане, сърцебиене? 

Самата технология е една от първите. Когато човек диша гърдите се движат, а когато бие сърцето има леки вибрации из цялото тяло. Устройството е наистина изключително чувствително.

Тоест, ще засече дишане и пулс през два пуловера по време на зимата? 

Да. Това са радиосигнали, те минават лесно през пуловерите. Огромен процент от тялото е вода и радиосигналите могат да бъдат много информативни.

Възможно ли е да се купува, каква е цената му? 

В момента все още не е комерсиален продукт. Работим с фармацевтични компании и застрахователни агенции, за които подобни данни са много ценни. Например при прилагането на ново лекарство е много важно да се следи как пациентът реагира на него и Emerald е много полезен за това.

Доколко данните за дишането, анализирани през софтуер, могат да бъдат еквивалент на стандартното преслушване от лекар? 

Много е трудно нашата технология да се сравнява с лекарите и да кажем, че "Емералд" е по-добър от лекар". Едва ли. Но това което може да предоставим е денонощно наблюдение на здравето на хората. Там е преимуществото на подобно устройство - че лекарят няма как да е денонощно в дома ви.

Как започнахте компанията и работата по устройството? 

Четирима сме създателите на "Емералд". А вече станахме екип от 13-14 души. Започнах работата по устройството още в първата ми година в Масачузетският технологичен университет. Моя професорка Дина Катаби там имаше подобна идея, аз й казах, че искам да я разработим и ето, че 5 години по-късно тя вече е реализирана.

Със сигурност си можел да работиш в някой от ИТ гигантите? Имаше ли подобни оферти? 

Можех да. Но исках да направя нещо мое. Да създам нещо аз, а не да работя върху продукта на някой друг и да съм част от някаква голяма йерархия. Исках също компанията и продуктът ми да са базирани на нещо изцяло ново, а не да работя върху някое приложение, което се прави за седмица-две.

Доколкото разбрах, устройството се ползва от много важен за вас потребител - баба ви. Какво казва тя самата за него и какво виждате вие? 

Тя живее сама и един от страховете ми по време на пандемията е, че прекарва твърде много време да лежи в леглото. А сега от Щатите мога да следя цялото й здравословно състояние, дали е добре, дали се движи, какво е дишането й. Понеже иначе, като я питам как си, ми отговаря винаги "Добре". И за мен е важно да знам, че е добре наистина.

Живеем във времена, в които извличане на данни за потребителите на различни устройства е определяно като "новият петрол" - но същевременно и предизвика много дискусии за тяхната неприкосновеност. Какво е вашето отношение към безконтролното използване на лични данни при развиването на технологиите?

Всяка нова технологии е съставена от възможности за нещо добро и нещо лошо. Аз съм от създателите на технологии, които имат правилни намерения. Но мисля, че винаги ще са необходими регулации и надзор, които да следят за какво се използват базата данни. Компаниите трябва да променят софтуера си спрямо тези регулации. И да могат да допринасят за социалния живот и здравето ни по един безопасен начин.

Как от Шумен се озовахте в Щатите? И как развихте интерес към програмирането? 

Като ученик ходих на много състезания по програмиране, от които често се връщах с медали. Това ми даде възможност да уча в Масачузетският технологичен университет, където успехите в международните олимпиади по програмиране се ценят много.

За интереса ми към програмирането голяма роля изиграха родителите ми. И двамата са инженери и от много ранна възраст провокираха интереса ми към компютрите. Другият решаващ фактор бе школата по програмиране в Шумен, "АиБ".

Разработването на Емералд отнема години наред

 

Как ви се отрази пандемията през последната година? 

Последната година беше тежка за всички от нас. Прекарах много време вкъщи с намален социален живот, но това ми даде много възможности да се отдавам на Емералд. Ние трябваше да преминем през работа от вкъщи и беше интересен опит за всички ни. В Америка хората спазват мерките по-много по-строг начин от България и много хора избягват даже и да излизат от тях. В сградата, в която е компанията ни седи полупразна вече почти цяла година и все още минимален брой фирми са се върнали в офисите си. За радост успях да съм здрав през цялото време и с нетърпение очаквам и моя ред да се ваксинирам, за да мога да живея и пътувам свободно и без грижи за мен и хората покрай мен.

Как си представяте света след 10 години, предвид мощните промени, предизвиквани от полето на вашата дейност - технологиите? 

Мисля, че най-голямата промяна, която ще настъпи, е свързана със серия от децентрализации. Децентрализация на финансовите пазари, децентрализация, благодарение на социалните мрежи и много други. Много по-трудно някой ще спуска на хората нещо отгоре, а почти всеки важен социален процес ще се движи отдолу-нагоре. Предстои да видим.

Още от Човекът от бъдещето :