Loading...
Skip to Content

Иван Шопов и мостовете на фолклора

  • Иван Шопов и мостовете на фолклора
    Снимка: Енчо Найденов

Иван Шопов е не само композитор, а музикант с десетки лица, за когото единствената константа е промяната. На него дължим вливането на фолклора в десетки експерименти, които се правят с интелект, изключителна интуиция за модерност и традиция и вече все по-непренебрежим опит. Шопов, Ася Пинчева и Георги Маринов-Хорхе вече оглавиха няколко музикални класации по света с проекта им Trigaida (техният албум Elate може да чуете тук). А ние можем да сме спокойни, че именно те са посланици не само на българското, но и на оригиналността и добрия вкус в музиката. Ето какво ни разказа Иван в рубриката ни "Пазачът на традиции". 

Най-лесното, което можем да кажем за твоята музика, е че е мост между фолклор и модерност. Но ми се струва, че сложното идва, когато трябва да решиш какъв точно да е този мост. Как правиш преценката какво да съхраниш от традицията и къде да рискуваш с експеримента? Къде е границата?

Границата винаги е свързана с вътрешното усещане и естетика. Не вярвам в рецепти за модерност и страня от очертаните пътеки. Преценката какво да съхраня от традицията не идва изцяло съзнателно, а разчитам на усещането ми за свързаност с корена и кое е най-близкото до истината е мен. Експериментът е в това да правиш всичко интуитивно и резултатът да е красив и стойностен. 

Вече си Balkansky от около 15 години - в известна степен си ветеран в това, което правиш. Как се промениха възприятията ти с времето? Какво научи?

Да, вярно е че опитът е най-добрата упора за да продължаваш смело напред, но за мен е много важно и да не спирам да сменям посоките, да навлизам в непознатите води. С времето се промени ценностната ми система, научих се да оставям нещата да се случват с лекота и добрите идеи да ме търсят, вместо аз да ги гоня всеки път. Научих се да обичам това, което правя още повече, за да се случва с по-голяма лекота.

Фото: Ивайло Петров

 

Ще ми се да кажем нещо повече за притегателната сила на фолклора без да ползваме общото обяснение, че “ни е в кръвта”. Какво може да ни кажеш за него просто като музикант? 

Фолклорът е извор, от който всеки може да пие вода и да задоволи жажда, за която може и да не е подозирал. Музиката е един кръговрат от идеи и вдъхновение. Колкото повече се вглеждаш във вековните традиции и наслагвания, толкова повече любопитни находки можеш да извадиш. Лично за мен възможността да работя с толкова различни професионалисти в тази област ми дава възможност да надникна в дълбините на това вековно изкуство и разбирайки го по-добре, да се отнасям с по-голямо уважение и топлина.

Вероятно си от музикантите, които имат най-дълъг списък от колаборации с други и то от всички жанрове; как постигаш такава адаптивност към толкова различия и характери? Имаш ли критерий при избора на роля - да кажем, че в някакъв момент решаваш “да си в сянка”, в друг да имаш водеща роля, в трети да си “оркестратор” на останалите? 

За мен е важно да се отнасям с уважение към всички, с които създавам изкуство. Решенията къде да се позиционирам в различните проекти идват от вътрешната нагласа на екипа, с който работя и от индивидуалния опит на всеки. Важно е да подам ръка на начинаещия, за да ми подадат и на мен по-напредналите.

Фото: Енчо Найденов

 

Какво става с Trigaida в момента - правите ли нови неща, какви идеи имате?

В момента работим по следващия ни албум, събирайки нови идеи и сили за него. Искаме да продължим напред с добрата скорост от дебютния ни албум и да покорим още нови територии в този жанр. Вече имаме и ясна посока как искаме да звучи новата ни музика, събирайки обратна връзка от публиката в страна и навън. В работния процес стигаме и до още музиканти, които искаме да поканим в новия албум, за да стане още по-пълноценен като преживяване.

 

Обложката на новия албум е дело на Nasimo, а албумът може да бъде закупен онлайн тук.

 

Кажи ни нещо не като композитор, а като слушател; какво обичаш да слушаш в момента, в коя групи и изпълнители виждаш онези революционни неща, които самият ти цениш? 

Всеки ден откривам нови и вълнуващи изпълнители. От абсолютно неоткриваеми новатори до мейнстрийм артисти, които до преди време игнорирах, мислейки си, че няма с какво да ме обогатят. Когато наистина започнеш да чуваш с ушите си, а не само с предразсъдъците си, можеш да събираш безценна информация от всякъде. Всички нива на звука за важни за мен като слушател. Гледам огъня на любопитството в мен никога да не стихва, понеже смятам, че то ме в довело до тук. Оставям няколко имена за прочит по темата. Billy Eilish, Adele, Gojira, James Blake, Nala Sinephro. Arovane, Hania Rani, Brambles, Lorn.

 

Интервю на Райко Байчев