Loading...
Skip to Content

Хиляди продажби в цял свят: Как малък бг бизнес с кожени изделия стигна до Лос Анджелис

  • Хиляди продажби в цял свят: Как малък бг бизнес с кожени изделия стигна до Лос Анджелис
    Снимка: DiGeordie

Как се изработват ръчно кожени изделия, които да бъдат бутикови, персонални и направени с любов към детайла? Срещнахме се с Петър Йорданов, който стои зад марката Di Geordie и е успял да превърне хобито си в малък бизнес - има хиляди продажби в цял свят и един от най-високите рейтинги в Etsy. Неговите кожени артикули и аксесоари се продават в Щатите, Канада, Австралия и Европа, а от близо година той отваря и онлайн магазин в България. Петър Йорданов е бакалавър икономист (Международни икономически отношения), магистър по икономика, има педагогическа квалификация и е преподавал икономика в училище. Също така има има професионални квалификации за дигитален маркитинг, финансист-банково дело, бизнес, инвестиционно планиране, позициониране и управление на риска и др. Активен инвеститор и трейдър е на почти всички класове активи и е гост лектор на Великотърновския университет с насока предприемачество. 

Ето какво ни разказа Йорданов в рубриката "Формулата на успеха".

Как започна да се занимаваш с работата с кожи?

Аз съм роден и все още живеещ в дълбоката провинция на България, в патриархално и скромно семейство на преподаватели (български език, литература и история ), израснал съм буквално в библиотека и образованието не ми е чуждо. Аз съм и четвърто поколение занаятчия. Прадядо ми (гайдар), дядо ми (обущар и шлосер), баща ми (обущар и учител) - във всички присъстваше занаятчийският дух. Виждал съм как дядо ми създава обувка от нищото. Правеше специална отливка, която е дървена или пластмасова, по нея кожата се намества, дърпа, кове, лепи; и това се повтаря няколко пъти, после започват да се коват подметките и т.н. По-късно баща ми му помогна да внедри различни технологии и да разнообрази начина си на работа.

Кога започна да развиваш хобито си като бизнес?

10 години бе “хоби”, любов и отдаденост.

Ето какво представляваше първата, розовата част. Началото...

Компанията ни (бяхме аз и моята приятелка, а сега и съпруга ) стартира от нулата в квартирата ми - тогава бях втори курс. Започнахме с малко спестен кеш от баловете и от преснимане на учебници. Имахме идеята за допълнителен студентски доход и възнамерявахме да отворим магазин в Etsy за, да ги наречем така, интимни чаршафи. Приятелката ми беше подарила подобен артикул на шега (внос), а веднага щом го видях си казах „там го няма, правим го". A Etsy e най-голямата онлайн платформа в света за глобална търговия на уникални и креативни стоки. Дом на вселена от специални, необикновени предмети; от уникални ръчно изработени артикули до антики.

Идеята беше пълна глупост, но се запознах с човек, който ми показа пътя…Воля, случайност, късмет, вяра, правилен mindset…и последва растеж.

През 2014-та реинвестирахме всички приходи в стартирането на нов проект за ръчно изработени изделия от естествена кожа, най-вече портфейли, ключодържатели и малки аксесоари. Бързо разширихме продуктовата си гама и започнахме да се конкурираме единствено с търговците зад граница на стоки във високия ценови клас. През годините добавихме десетки нови продукти, възможността за персонализацията им и останахме верни на стила си, съчетавайки го със световните ТОП трендове.

Като четвърто поколение занаятчия, който беше залитнал в посока икономика се оказа, че двете се съчетават чудесно. А след време разбрах, че и в семейството на съпругата ми е имало занаятчии кожари…

Какви резултати постигнахте после в Etsy? 

През годините присъствахме в топ класациите на Etsy за успешни търговци и ни отличаваха с международни признания.

През 2015-та година получихме първото си признание от Etsy, че добавяме стойност на клиентите си, като ни включиха в техния блог редом до най-успешните магазини от цял свят (в системата им има милиони магазини.)

През 2020-та получихме второто си признание от Etsy. Този път за уникалната ни персонализация и отлично обслужване на клиентите. Поставиха ни сред топ 5 на най-успешните и развиващи се магазини от цял свят, които са били лидери с нещо уникално по време на сезонното коледно пазаруване.

През 2022-та (преди около месец) Etsy избра отново наши продукти с физическо присъствие за тяхно корпоративно маркетинг събитие в САЩ спрямо есенните и зимни трендове.

Как стартирахте в България след този успех? 

През 2021-ва решихме да се върнем вкъщи, след като сме “обиколили” целия свят, продавайки своите ръчно изработени кожени аксесоари в продължение на 10 години единствено и само зад граница. Връзката ни с Etsy не прекъсва, но открихме свой собствен онлайн магазин, за да направим нашите продукти достъпни за всички български потребители - www.DiGeordie.com.

Уникалното ни предложение остава Персонализацията, включително и пълноцветна върху естествена кожа. И вече имахме много опит - през годините сме обслужили поръчките на хиляди индивидуални клиенти зад граница, включително и корпоративни на едро, като сме изградили система с международно качество.

Първият корпоративен клиент от България, който ни се довери за бутикови бар аксесоари беше Ресторант „Паваж“ Пловдив. Уникално място по рода си, което преди месец беше част от Wall Street Journal топ места в света. Първите клиенти винаги се помнят, затова отдаваме изключителна благодарност към тях.

Не мога да скрия, че точно в моменти, когато сме имали нужда или сме удряли дъното, но не сме губили вяра, помощ се е появявала. Воля, случайности, късмет, вяра, надежда, правилен mindset…мога да дам само обратна връзка, че посоката от дъното е само нагоре, а когато се яхне вълната, нека се държи здраво. По-адекватно вероятно беше да споделя загубите и дъната, те са много повече от успехите, но именно те градят характер и дават обратна връзка.

След 12 години на пазара, аз лично знам, че бизнес се прави с воля, баланс, коректност, лоялност, уважение, благодарност и още куп ценности и добродетели, а ако се случи аз да съм от към губещата страна, вероятно грешката е в мен. Или не съм приел ситуацията и съм влязъл в нея с вътрешен конфликт, или не съм си управлявал риска, или просто така е трябвало да стане и не е зависело от мен. Поемам си отговорността и продължавам напред, защото мога да имам контрол единствено над себе и евентуално след това да контролирам средата през себе си. И вероятно най-важното нещо - да не забравяме да бъдем благодарни. Благодарен съм на моето семейство, на всички мои ментори, колеги, приятели, познати и клиенти за помощта, която са ми оказвали и доверието, с което са подхождали през годините и продължават да го правят.

Кое прави един кожен продукт добър?

Неизбежно: високото качество на изработка, вниманието към детайла и самите кожи. Всички кожи, които използваме са внос от Италия, стремим се да предлагаме най-високо качество. Всичко минава през ръцете ни. Стремим се да бъдем внимателни, да избираме правилно кожата за детайлите, да обмисляме дълго самия продукт, дизайн и функционалност, тестваме…Изработваме нещата сами - когато действаме така, контролът е висок.

Не стига ли един семеен бизнес бързо до бърнаут така?

Вече ни се случи. Преди 6 години бърнаутнахме. Тогава работихме от 6 сутринта до 2 през нощта. Сега сме забавили темповете без да правим отстъпка от качеството. Просто подхождаме с нова философия, мисловна нагласа и управление на времето.

Кой е най-интересният за теб момент в работата с кожени изделия?

Персонализацията на артикулите. Там ни е реално и силата, така да се каже - "уау" моментът. Процесът е уникален за България, не мисля, че на друго място се използва. Правим го с дигитален печат, без да горим кожата с лазер, което винаги оставя миризма, понеже лазерът прогаря материала. Вместо това принтираме персонализирания елемент с най-висок клас екосертифицирано мастило. Можем да правим изключителни детайлни персонализации, с много дребен шрифт.

Как става това принтиране, при положение, че кожените артикули не са гладки?

Започваме от самия персонален печат ( дизайн, предпечат ) - преминаваме към заготовка. Правим нея и едва след това почваме да шием и "градим" изделието.

Как се развива този бизнес в България, има ли пазар за него тук?

Засега в България е трудно. Предлагаме висок клас продукти, а в страната преобладава търсенето на по-бюджетни кожени артикули, дори от изкуствена кожа. Може би в страната все още няма подобна потребителска пазарна култура, която да търси качествени кожени аксесоари. Вярвам, че именно ние ще създадем пазара и променим статуквото.

Още от Формулата на успеха :