Loading...
Skip to Content

Лазар Радков: 500 тона капачки по-късно

  • Лазар Радков: 500 тона капачки по-късно
    Снимка: Студио Actualno

Днес е особено важен ден за Лазар Радков. "Капачки за бъдеще", една от най-големите благотворителни кампании, навършва три години. Време, за което инициативата успя да предаде близо петстотин тона пластмаса, а средствата от нея да отидат за закупуването на нови кувьози. Неуморим и способен да вдъхновява останалите, Радков превръща "Капачки за бъдеще" от идея между приятели в национална кауза. Ето какво ни разказа той в рубриката "Предай нататък":  

Точно три години. Какво постигнахте за това време и какво още си поставяте като цел занапред?

Преди 3 години на тази дата беше първата ни кампания. Започна като инициатива на приятели. Но за 3 часа събрахме 10 тона пластмаса пред Националния стадион. Тогава си дадохме сметка, че хората имат желание да участват в подобни каузи. И така - до това лято бяхме събрали и рециклирали 404 000 кг. пластмаса и може би ще достигнем почти 500 000 кг. съвсем скоро.

Подменили сме старите и амортизирани кувьози в 22 болници в 22 по-малки населени места, където имат много сериозен проблем. Отделно помогнахме на още 14 болници с друга медицинска апаратура. За 2 години години и половина успяхме на помогнем на 36 болници в 36 населени места чрез кувьозите и друга апаратура, която сме дарили. В края на годината ще разберем на колко животи сме помогнали да се развиват нормално.

Това е изключително важно, защото статистиката казва, че всяко трето дете в България, което е поставено в кувьоз, получава увреждания на очите, тъй като наличната техника е изключително стара, на повече от 20 години.

Да, това беше основният проблем, заради който започнахме кампанията. Отделно едно от всеки десет деца се ражда недоносено...И това крие много рискове. Лекарите работят със стара и амортизирана техника, колкото могат. Преди 3 години като проучвахме болниците разбрахме, че има кувьози от 80'те... Имаше един от 76-та даже, който дори не работеше. Имаше места на които кувьозите се водеха само по документи, за да не затворят отделението...Пък деца се раждат...Така е направена системата, че има много проблеми. Това, което го правим ние, е всъщност капка в морето. И въпреки това за стотици недоносени бебета и малки човечета това е много.

Сега "Капачки за бъдеще" има нова цел. Би ли разказал за нея? 

Новата цел е да осигурим детски неонатални линейки за регионите в страната. Защото всъщност има само една абсолютно 100 % оборудвана детска линейка, дарена през 2017 г. И една частично оборудвана. Тези две линейки са в София. В останалата част в България неонатологиите и центровете за спешна медицинска помощ се справят с транспортирането на бебенцата както могат. Един лекар ми разказа, че са като опълченците на Шипка. Ако има сигнал в неонатологията оттам се свързват с центъра за спешна медицинска помощ. Оттам взимат една обикновена линейка. Махат носилката, отиват в неонатологията. Слагат транспортен кувьоз, но скобите за захваще на линейката не съвпадат, защото кувьозите са немски, линейките френски и не им съвпадат релсите...Налага се с едни ремъци и каиши да ги завързат. Може да си представите колко бавно става това и колко трудно. Та затова решихме да съберем пари за детски неонатални линейки. Има нужда от 5-6 за цяла България поне за начало. 

Каква е стойността на една линейка и колко тона капачки са необходими?

Около 150 000 лева. Дават ни различни цени, но общо взето ще ни трябват 400 тона капачки. Но получаваме и дарения от фирми тази година, така че ако ни подкрепят повече, пътят до осигуряване на линейките ще бъде съкратен. Предстоят ни и разговори с болниците, защото ако има такава линейка, трябва да имат поне шофьор на смяна. 

Какви трудности срещнахте през тези години? От кого идваха - хора, институции? 

Имаше много проблеми. Преди 1 година някъде, когато искахме информация от министерството на здравеопазването за това колко кувьози има в държавата, въобще не ни я дадоха. Но май я нямаха, затова. И проучиха. Ето как влияем положително на институциите. 

Един път пък пред националния стадион ни бяха останали 8 тона капачки, които трябваше да транспортираме. Много скоро обаче започваше мач между "Левски" и ЦСКА. От едната страна полиция, от другата жандармерия, от трета - агитки...

Много пъти хора са критикували каузата с най-различни аргументи. Старал съм се всички постове, които пиша, да дават максимално количество информация, за да може всичко да е прозрачно. Една от линиите, които развиваме, е да стимулираме хората да рециклират разделно. Направих едно проучване преди 1 година сред нашата аудитория. 77 % казват, че са намалили количеството пластмаса, които използват, а 89 % са започнали да събират разделно. Така че кампанията има положителен ефект и социално, и върху околната среда. Популярна е сред детските градини и училищата. Децата така се учат да уважават околната среда и да я пазят, учат се на съпричастност и на доброволчество. 

Не твърдя, че сме направили нещо кой знае какво. Но от нищо направихме нещо - успяхме да организираме много хора и с това сме спестили на природата стотици тонове отпадък, мотивирали сме гражданите да пазят природата, да помагат и не напоследно място, дали сме шанс на стотици мъчнички човечета да се развиват здрави.

Ще разкажете ли повече за самия вас? Има ли някаква история, която стои зад мотивацията ви и ви е променила по някакъв начин?

Реално се занимавам с доброволчество и със социално значими кампании още преди "Капачки за Бъдеще". И малко е прозаично, но вярвам, че ако искаме да живеем на едно по-добро място, ние сме първите, които трябва и можем да направим нещо по въпроса.

Със сигурност има хора, които се вдъхновяват от това, което правите; от кои примери обаче се вдъхновявате вие самият?

Вдъхновяват ме хората, които работят здраво.

Вдъхновяват ме хората, които работят за това да направят света около тях малко по-добър.

Вдъхновяват ме хората, които са добри в нещо.

Хората, които се стараят да стават още по-добри и да дават все повече на света около себе си.

Днес кампанията ви продължава. Къде хората ще могат да оставят събраните капачки и да помогнат за специализираната линейка?

Между 9 и 15 часа ще бъдем на площад "Александър Батенберг". Организирали сме го така, че хората да не се струпват, ще има шлемове за всички доброволци, ще вземаме капачки дори от колата, за да сведем до минимум контактите и да спазим противоепидемичните марки. И, разбира се, ако някой иска да дари финансови средства, приемаме дарения. Може да ги направите тук:

IBAN: BG67UNCR70001523100818

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: ФОНДАЦИЯ ЛАЗАР РАДКОВ

Основание за плащане: "Дарение"

Още от Предай нататък :