Loading...
Skip to Content

Дом на колела: Цветослава и мечтата да живееш в каравана

  • Дом на колела: Цветослава и мечтата да живееш в каравана
    Снимка: Цветослава Митова

Цветослава Митова и семейството й изживяват мечтата си да живеят в къща на колела, а именно т.нар. caravanlife (живот в каравана). И четейки каравана не си представяйте просто един бус и отзад място за две единични легла. Караваната е уютна, а локациите, на които тя бива паркирана са много, различни, интересни и вдъхновяващи.

Цветослава успешно съчетава любовта си към природата и походите сред нея с удобството и привлекателността на домашния уют.

Ето какво ни разказа тя за живота в каравана, който от приключение се превръща в ежедневие:

Защо и как избра да живееш заедно със семейството си в каравана? От колко време поддържате този начин на живот?

Ние сме семейство, което обича да е сред природата и най-вече сред дивото. Избираме места на, които няма много хора. Тази връзка с природата ни помага да израстваме, да се чувстваме в хармония, изпълнени с благодарност и любов. Разбира се, имаме си и нормален дом (апартамент), но винаги сме търсели начин да сме колкото се може повече време сред природата. Още преди да закупим караваната постоянно пътувахме с малка двуместна палатка, след появата на Борис заменихме двуместната палатка с малко по-голяма. В един момент, преди две години се сбъдна и мечтата ни да имаме каравана.

Каравана, която реновирахме с много любов и в момента е нашият уютен дом на колела. Дом в, който се чувстваме истински свободни и щастливи!

Имаше ли противоборство първоначално в децата ви да живеят по този начин - в каравана?

Не! Единствено в момента иска да я заменим за кемпер. След зимното ни пътешествие с кемпер под наем, остана очарован и от тогава само за това говори.

С какво т.нар "caravanlife" е по-интересен и пълноценен от обикновения живот в къща с двор, например?

С това, че постоянно може да си на различно място - сред природата или в градска среда и същевременно да си си у дома! Свобода и уют!

С какво те привлича Северозападна България?

Отговарям с една дума - спокойствието!

Северозападът не е сред най-желаните и познати дестинации за много българи. Има толкова прекрасни кътчета, които са непознати за масовите туристи, а аз и семейството ми търсим точно това. Уединение и спокойствие сред природата и тук всичко това ни е само на минути разстояние от дома.

Освен Северозападна България, кои са другите ти любими дестинации?

В България безспорно едно от най-любимите ни места са Родопите. Тяхната енергия е несравнима!

Явно пътуванията са твое хоби, нещо, което те зарежда. Всъщност винаги ли си обичала да пътуваш? Помниш ли първото си пътуване?

Пътешествията са начин да опозная себе си! Всяко пътуване или преход в планината е среща с мен самата! Зареждат ме изгревите и залезите, спокойствието и аромата на боровата гора. Винаги съм усещала, че душата ми се чувства по-смирена и вдъхновена, когато е на път или на поход, но едва след като се запознах с моята половинка (преди 6 години) започнах да пътувам повече.

Първото си пътуване или по скоро преход в планината няма да забравя никога. Беше през 2014 година. Изкачване на връх Ком. Никога преди това не бях правила преход до някой връх. В онзи етап от живота си изпитвах нуждата от коренна промяна и нова посока в живота си. Изкачвайки се на върха усетих толкова силен прилив на енергия, чувство, което до този момент не бях изпитвала. Душата ми беше открила пътя. На върха успях да “разтоваря” много “товари”!Слизайки надолу имах чувството, че летя, бях преродена и пречистена. От този момент нататък животът ми се промени!

С какво се занимаваш и успяваш ли пълноценно да съчетаеш работа, пътувания, игри с децата и може би време за себе си - филми, книги?

От 2012 година съм управител и съсобственик на транспортна фирма. През изминалите няколко години доста ограничихме дейността. Мога да върша всичко от разстояние, онлайн. Това ми дава свободата да работя отвсякъде, да имам време за себе си и за семейството ми.

С какво поддържаш фигурата си. Имайки предвид, че често паркираш караваната си близо до планини, може би с преходи?

Да! Природата и преходите правят чудеса с човека! Или поне на мен така ми се отразяват. Също така тренирам у дома или на вън с ластици и тежести, карам колело, тичам.

Нещото, което лично за мен е много по важно, е менталната грижа. Преди години тренирах много по-често, но все не успявах да се почувствам удовлетворена от себе си и начина, по който изглеждам. Един ден започнах да обръщам много по-голямо внимание на тези мои чувства и мисли и повярвайте ми, започнах да се променям и физически. За мен красотата и начинът, по който изглежда един човек физически, е баланс между спорт, здравословно хранене и ментална грижа.

Както се казва “здрав дух, здраво тяло”!

Разкажи ни малко повече за рутината ти - какво правиш от ставането до заспиването си.

Когато сме с караваната някъде сред природата, сутрин ставам много често с изгрева, правим си кафе с половинката ми след това си преглеждам задачите за деня. Ако имам повече работа, обикновено гледам до обяд да съм я свършила и след това денят ми е свободен. След това се разхождаме, спортуваме или просто си четем и почиваме около мястото, на което сме отседнали.

Когато сме в града, обикновено ежедневието ми не е по-различно. Караваната държим на брега на язовир Огоста и много по-често сме си в нея, отколкото в другото ни вкъщи. През седмицата сутрин водим Борис на градина, след това всичко е сред природата.

Разкажи ни интересна история от някое пътуване.

Спомням си изкачването ни до връх Мусала с Борис. Тогава той беше на 2 годинки и няколко месеца. Все още не можеше да прекарва повече от 2-3 часа в раницата, но ние бяхме решени, че ще успеем да изкачим върха заедно с него. Изкачването мина много леко, на места той дори искаше да върви, беше усмихнат и весел. На спускане обаче толкова му се спеше, че не спираше да мрънка. Въпреки това ние вървяхме с усмивка и спокойствие, пеехме му и говорехме… И някъде след хижа Мусала ни застига един мъж и само каза… ”Хора, вървя след вас от час време, евала! Такова търпение аз не бях виждал! Не знам как издържате!"

В този момент ни стана много мило и смешно.

Коя е следващата ти дестинация?

До средата на месец октомври не сме планували пътешествия с караваната. След това ни предстои пътешествие до остров Крит.

Освен природата, кое друго те вдъхновява?

Животът, хората и всичко, което ни заобикаля! Личностното развитие и всичко свързано с израстването на душите ни! Това е в пряка връзка и взаимосвързано с природата, затова не мога да ги разгранича или определя кое ми действа по-вдъхновяващо.

Кое е твоето второ ВКЪЩИ?

Живеем в Монтана. Имаме си и истински дом!

Но много често през тази година, когато сме в града отново сме в караваната. Оставяме я на брега на язовир Огоста. Локацията е много удобна, защото хем сме сред природата, хем ни е близо до дома и града.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Още от Предай нататък :