Loading...
Skip to Content

Иван Шопов и мостовете на фолклора

  • Иван Шопов и мостовете на фолклора
    Снимка: Енчо Найденов

Иван Шопов е не само композитор, а музикант с десетки лица, за когото единствената константа е промяната. На него дължим вливането на фолклора в десетки експерименти, които се правят с интелект, изключителна интуиция за модерност и традиция и вече все по-непренебрежим опит. Шопов, Ася Пинчева и Георги Маринов-Хорхе вече оглавиха няколко музикални класации по света с проекта им Trigaida (техният албум Elate може да чуете тук). А ние можем да сме спокойни, че именно те са посланици не само на българското, но и на оригиналността и добрия вкус в музиката. Ето какво ни разказа Иван в рубриката ни "Пазачът на традиции". 

Най-лесното, което можем да кажем за твоята музика, е че е мост между фолклор и модерност. Но ми се струва, че сложното идва, когато трябва да решиш какъв точно да е този мост. Как правиш преценката какво да съхраниш от традицията и къде да рискуваш с експеримента? Къде е границата?

Границата винаги е свързана с вътрешното усещане и естетика. Не вярвам в рецепти за модерност и страня от очертаните пътеки. Преценката какво да съхраня от традицията не идва изцяло съзнателно, а разчитам на усещането ми за свързаност с корена и кое е най-близкото до истината е мен. Експериментът е в това да правиш всичко интуитивно и резултатът да е красив и стойностен. 

Вече си Balkansky от около 15 години - в известна степен си ветеран в това, което правиш. Как се промениха възприятията ти с времето? Какво научи?

Да, вярно е че опитът е най-добрата упора за да продължаваш смело напред, но за мен е много важно и да не спирам да сменям посоките, да навлизам в непознатите води. С времето се промени ценностната ми система, научих се да оставям нещата да се случват с лекота и добрите идеи да ме търсят, вместо аз да ги гоня всеки път. Научих се да обичам това, което правя още повече, за да се случва с по-голяма лекота.

Фото: Ивайло Петров

 

Ще ми се да кажем нещо повече за притегателната сила на фолклора без да ползваме общото обяснение, че “ни е в кръвта”. Какво може да ни кажеш за него просто като музикант? 

Фолклорът е извор, от който всеки може да пие вода и да задоволи жажда, за която може и да не е подозирал. Музиката е един кръговрат от идеи и вдъхновение. Колкото повече се вглеждаш във вековните традиции и наслагвания, толкова повече любопитни находки можеш да извадиш. Лично за мен възможността да работя с толкова различни професионалисти в тази област ми дава възможност да надникна в дълбините на това вековно изкуство и разбирайки го по-добре, да се отнасям с по-голямо уважение и топлина.

Вероятно си от музикантите, които имат най-дълъг списък от колаборации с други и то от всички жанрове; как постигаш такава адаптивност към толкова различия и характери? Имаш ли критерий при избора на роля - да кажем, че в някакъв момент решаваш “да си в сянка”, в друг да имаш водеща роля, в трети да си “оркестратор” на останалите? 

За мен е важно да се отнасям с уважение към всички, с които създавам изкуство. Решенията къде да се позиционирам в различните проекти идват от вътрешната нагласа на екипа, с който работя и от индивидуалния опит на всеки. Важно е да подам ръка на начинаещия, за да ми подадат и на мен по-напредналите.

Фото: Енчо Найденов

 

Какво става с Trigaida в момента - правите ли нови неща, какви идеи имате?

В момента работим по следващия ни албум, събирайки нови идеи и сили за него. Искаме да продължим напред с добрата скорост от дебютния ни албум и да покорим още нови територии в този жанр. Вече имаме и ясна посока как искаме да звучи новата ни музика, събирайки обратна връзка от публиката в страна и навън. В работния процес стигаме и до още музиканти, които искаме да поканим в новия албум, за да стане още по-пълноценен като преживяване.

 

Обложката на новия албум е дело на Nasimo, а албумът може да бъде закупен онлайн тук.

 

Кажи ни нещо не като композитор, а като слушател; какво обичаш да слушаш в момента, в коя групи и изпълнители виждаш онези революционни неща, които самият ти цениш? 

Всеки ден откривам нови и вълнуващи изпълнители. От абсолютно неоткриваеми новатори до мейнстрийм артисти, които до преди време игнорирах, мислейки си, че няма с какво да ме обогатят. Когато наистина започнеш да чуваш с ушите си, а не само с предразсъдъците си, можеш да събираш безценна информация от всякъде. Всички нива на звука за важни за мен като слушател. Гледам огъня на любопитството в мен никога да не стихва, понеже смятам, че то ме в довело до тук. Оставям няколко имена за прочит по темата. Billy Eilish, Adele, Gojira, James Blake, Nala Sinephro. Arovane, Hania Rani, Brambles, Lorn.

 

Интервю на Райко Байчев

Още от Пазачът на традиции :