2022 година. Усеща се като 2013 година

6504
2022 година. Усеща се като 2013 година
Снимка: Actualno.com

Минат - не минат две-три години и пак сме по площадите. Не защото много ни харесва, а защото у нас промените настъпват твърде бавно. Огромната маса от българския народ е инертна и докато не се събуди и види в какво блато е затънала държавата, ще продължим да сме най-зле. Първи по корупция, първи по бедност, първи по чувство за безизходица. С най-отвратителните пътища, с лошо образование и отсъстващо здравеопазване. Всичко това може да иде в историята, само ако във властта влязат почтени хора. И те влязоха. Започнаха да опитват да променят нещата. Но когато настъпиха мафията, срещу тях беше излята всичката помия, която може да се изфабрикува.

Свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев извади на светло новата коалиция, за която всички знаем, но ИТН доскоро отричаше да е част от нея. Дискусията по това сваляне много наподобяваше дебати по вот на недоверие. Тя просто изпревари този вот и се превърна в нещо като репетиция за него.

125 се оказаха феновете на Борисов в Народното събрание. Тоест, механичният сбор между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН има потенциала да се превърне в нова управляваща коалиция.

Така стоят нещата – годината е 2022, но се усеща като 2013. Тогава хората напълниха площадите, бесни от издигането на Пеевски за шеф на ДАНС, бесни и от некадърното управление.

Със сигурност сега отново ще има протести. Вече има. И те ще бъдат още по-многобройни. И още по-яростни, защото на всички вече им писна от постоянно възкръсващите мафиотски модели.

Сегашните протести обаче ще бъдат и малко по-различни. Днешната ситуация, колкото и да е критична, съдържа и поводи за оптимизъм. Първо, ние вече видяхме, че има честни и можещи хора, които са готови да се включат в управлението на страната. Второ, видяхме как могат да бъдат спрени кражбите. Механизми има, остава само важният детайл – работеща прокуратура и реална съдебна реформа. И трето, обществото е някак по-обнадеждено, че промяна е възможна. През 2013 не беше така.

Но има и други разлики. Тогава мафията все още не беше показала докъде се простира пълната ѝ мощ. КТБ не беше съборена и нито Борисов, нито Пеевски бяха толкова могъщи. Последното се превърна в ключов фактор за укрепването на порочния управленски модел, базиран върху присвояване на публични средства, включително отклоняването им към партийни централи.

Важна разлика е и падането на някои заблуди. Първата от тях е, че Слави Трифонов се бори срещу статуквото. С гласуването на оставката на Никола Минчев и с разцепването на парламентарната група на ИТН вече за никого не е тайна с кого и за кого играе Слави. Малко вероятно е някой да продължи да му вярва и да гласува за партията му. Затова и процентите, които ще вземе на следващите парламентарни избори, ще бъдат около граничните 4 на 100 - минимума за влизане в Народното събрание. А може би именно затова ИТН са се хванали за ГЕРБ като удавник за сламка – защото после я ги има, я не.

Най-шокирани вероятно са избирателите на "Възраждане" – техните "патриоти" са рамо до рамо с ДПС. Техният вожд и учител Костадинов е пръв приятел с Борисов – ни веднъж не чухме някакъв намек за ревизия на предишното управление.

ОЩЕ: Костадин Костадинов изпита на гърба си "любовта" на гласоподавателите (ВИДЕО)

Затова разумните хора едва ли ще продължат да го подкрепят. Вече няма анти-ковид мерки, няма маски и ограничения. А "Възраждане" спечели подкрепа точно с позицията си срещу тези ограничения. Сега какво ще предложи? Голо русофилство? Едва ли и на тази платформа ще се закачи повече от един файтон хора, а има и конкуренция в сектора. Но предвид нивото на облъчване в социалните мрежи, Костадинов не е за подценяване, особено при апатия от страна на тези, които виждат, а не на които главата им е пълна с кемтрейлс.

Ако намеренията на Борисов да се върне във властта с нова коалиция са сериозни, трябва да знае, че го чака народният гняв – също толкова сериозен. Не са изключени и нови санкции по "Магнитски". Ако не го е страх, да продължи напред. Досега се сблъска главно с младежи и засега се чувства победител. Следващото му стълкновение обаче ще бъде като челен сблъсък с товарната композиция. Тя иде!

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com