4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

6594
4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи
Снимка: pixabay.com

Не ми изглежда, че евродепутатите ни са хора, на които самите партии разчитат прекалено много. След като Андрей Слабаков, човек, който 15 години пуши в ефир, накрая каза пет патриотични приказки и стана депутат, предвид почти патологичния гастрол на Бареков в европарламента, както и на базата на опит с десетки други, може да оформим няколко типажи. Вече достатъчно дълго сме в ЕС, за да класифицираме пратениците ни по няколко характерни архетипа. Те изглеждат така: 

Човекът, изпратен в ЕС да си доживее старините

Това най-често е политик, чиято кариера в България е приключила и към него няма особени надежди. В същото време той не мисли, че масовото разочарование от работата му трябва да е причина да се отегли от обществените дела. Правилно си е дал сметка, че ще е хубаво да измисли нещо по-умно от това да направи нова партия, която да се явява всеки път на изборите с резултат от 0,2%. Пак толкова разумно е преценил, че няма никакъв смисъл да пише мемоари. Ето че почти описах Сергей Станишев. 

Човекът, изпратен в ЕС, за да го разтури  

Това е евродепутат с мисия. Той попада в ЕС със заявката да го разтури - проста работа. Целта е там да намери други евродепутати, с които да го направи, но дори да остане сам, ще опита. Не е много ясно как ще разтури ЕС, но от друга страна, зорът е веднъж завинаги да се попадне там и да се започне да се взимат едни 15 000 евро на месец, пък после живи и здрави. В крайна сметка ако не се разтури с първия мандат, може с втория. 

Човекът, изпратен в ЕС, защото никога не е казвал друго, освен клише 

Има, изглежда, подобен критерий. Съществуват политици, които се изразяват преимуществено с клишета, но и понякога казват нещо оригинално. Могат да бъдат открити и други, които се изразяват основно с клишета и много рядко произнасят нещо различно. Но са срещани и такива, които по време на публичния си живот нито веднъж не са казвали нещо, което да не е клише - ето този трети тип по някаква причина често се превръща в евродепутат. Тези типажи сякаш се изграждат още в училище. Това са онези момчета и момичета, които излъчват потискаща енергичност, активност и едно обезсърчаващо празнодумие, което би трябвало да им отнеме всички шансове в живота, но винаги става обратното. 

Човекът, изпратен в ЕС, защото много иска

Като че ли има и такива случаи. Това е политик, чиято цяла партийна кариера (казвам партийна, а не политическа, защото става дума само за първото) преминава в неистовото желание да стане евродепутат. Всички около него започват да чувстват изпепеляващата амбиция, която той храни към евродепутатския стол и, според мен, по едно време им писва и се съгласяват. А дано се разкара оттук тоя досаден човек, да миряса, да се прати като хрантутник там, въобще всичко сме готови да направим, само и само да не се вясва вече наоколо.

 

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Речник на политическите призиви - за начинаещи, както и гламави

Скука вселенска е тази кампания, задминаха и Йоло Денев

Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

Събаряйте къмпинги и не се чудете защо опашката към Кулата расте

Балът на политиците

Скопие да забрави македонистките "вредности" по пътя за ЕС

Само словото е от Бога, останалото е салам народен

САЩ са виновни: Примерът им за "демокрация" прави светът сбъркан

От предизборен борец до златен пръст: Триумфалната политическа арка

Как България ще попадне в Г-7 за петдесет, сто години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com