Докога с "Авто География" в ромската интеграция?

6339
Докога с "Авто География" в ромската интеграция?

„Авто География” – под това наименование стана известен писмен опит за CV, който бързо набра популярност във Facebook. Вече е ясно и кой го е написал – Ася Атанасова от Стара Загора.

Коментар на редактора

САЩ да не се обаждат по ромската интеграция у нас

Само преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи скандално изказване в парламента, с което отново насочи вниманието към пробл...

За съжаление не е учудващо, че г-жа Атанасова е от ромски произход. Каквото и да си говорим, колкото и да лепим думичката „ксенофобия” за неудобни истини, това е грозната картинка – масово необразованите са в тази етническа група.

Какво ми направи впечатление – г-жа Атанасова сама се е отказала от образованието си в шести клас. Не е била принудена от някого, не е насилена – отговорът ѝ на въпроса защо излезе от училище беше красноречивото: „Ми не знам”. Точно отговорът как да интегрираме ромите в обществото, който и политиците години наред ни дават, вместо когато шестокласникът от ромски произход тръгне да бяга от училище, да бъде върнат, ако трябва и с тояга. Защото основното образование в България е задължително по закон и сега Ася всъщност не е равноправен гражданин. Или поне не трябва да е, но взема помощи, ходи и да гласува сигурно.

Светлинка в тунела беше поведението на съпруга и дъщерята на Ася, които искат да учат. Да, мъжът ѝ иска да завърши осми клас, разбрал е, че образованието е важно – или поне това казва пред камера, може да е просто и за пиар. Но на такива хора, които поне казват, че искат да учат, трябва да им се помага. Това е единственият, бавен, труден, мъчителен, болезнен начин някога ромското малцинство да се влее в нашето общество. Само че на никого не му се тръгва по този път – нито на тях, нито на нас, а най-важното – и на държавата не ѝ се върви. По-лесно е ДПС, БСП, ГЕРБ и сие да пазаруват по някой глас като дойде време, вместо да полагат усилия за интеграция на такива като децата на Ася.

Това е то, човешката реалност. У нас са ромите, в САЩ са чернокожите, някъде другаде са други. Усилия трябват и от двете страни, но е по-лесно с тоягата. И тя върши работа – само че докога?

Расист и ксенофоб ли е Валери Симеонов или просто каза истината за ромите със силни думи?

Изказването на Валери Симеонов относно ромския етнос и механизмите, с които той е привлечен от ДПС, предизвика буря дискусия в политиче...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com