Държавата пази Пеевски

5356
Държавата пази Пеевски
Снимка: БГНЕС

Вчера (22 февруари) народният представител от ДПС Делян Пеевски се сдоби с охрана от НСО заради заплаха от убийство. Всъщност НСО не за пръв път иска да защитава депутата и съсобственик в печални медии и телевизия, но Пеевски не веднъж е отказвал. Вчера обаче той се е съгласил и вече официално държавата пое защитата на противоречивия депутат.

Коментар на редактора

Бивш шеф на НРС: Заплахата срещу Борисов е доста глупав пиар ход

Това ми изглежда като един доста глупав пиар и може би дори не е ход на самия премиер. Това действие директно обвързва Бойко Борисов с ...

Немското издание Spiegel нарече Делян Пеевски "айсберг на корупцията" в заглавие на своя публикация. Всъщност Spiegel цитира думите на укриващия се банкер Цветан Василев, който казва "Делян Пеевски е просто един от инструментите, който се използва от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията". Изданието си позволява да се позове на думите на основен отговорник за фалирането на една банка, защото кой друг, ако не човек от схемата, ще знае как действа тя. Освен това е традиционно хора от криминалните среди да "изпяват" неща, за да изглеждат по-чисти. Но това е стара история. Ясно е, че няма кой да слуша Василев, освен някоя друга медия.

Ако искаме да вярваме на Василев, а ние някак си му вярваме, то фигурата на народния представител е просто това - фигура. Видимата част на феодалната структура, която ни управлява. А като всеки уважаващ себе си феодален владетел, подобна личност няма как да не желае да бъде под светлината на прожекторите и да се възползва в пълна степен от механизмите на държавата (държава в средновековния смисъл на думата с личните гвардейци и прочие).

Сега срещу това "лице", по думите на главния секретар на МВР Георги Костов, има заплаха за убийство и държавата се намесва. Така някои биха си обяснили защо човек би станал народен представител, защо му е на един богат-беден мъж да се занимава да ходи (колкото ходи) в парламента, като си има други неща, с които да се занимава - бизнес, медии, хубава жена. Е, НСО по закон има право да защитава депутатите и те могат да се възползват от тази защита.

Но не е въпросът в това, че Делян Пеевски е отказвал защитата. Не се съмнявам, че той има не по-лоши, а може би по-добри охранители от тези на Националната служба. Факт е обаче, че НСО работи с ДАНС и МВР и получава сигнали за евентуални заплахи. Вчера главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че не веднъж са предлагали охрана от НСО на Пеевски, но той е отказвал. Щом са му предлагали, значи е било заради заплахи; тоест Пеевски е бил предупреден, че някой му готви нещо.

НСО вече охранявала и Пеевски, можело да го убият

Националната служба за охрана (НСО) охранява от петък, 19 февруари, народния представител от ДПС и съсобственик в печатни издания и тел...

Конкуренцията ражда качество, казват икономистите. През 90-те годините на миналия век конкуриращите се престъпни групировки се избиваха, но оцелелите станаха по-умели в бизнеса, така да го наречем. Те започнаха и да се прикриват, да се узаконяват, да работят с международни компании, да се опитват да изглеждат добре в очите на обществото.

Монополът обаче завишава цените и създава различни бариери за навлизане на нови играчи. Той може да е естествен, създаден след конкуренция, и институционален - с държавна помощ. Е, нашата политическо-бизнес среда на олигархични структури е продукт и на двата вида монопол. А, ако се вярва на един изгонен от България банкер, един депутат от една етническа партия въплъщава върха на този монопол.

В това отношение е напълно логично изпадналите или притиснати конкуренти да искат заличаването на играча, който е много голям, но и се възползва от институционалните механизми на държавата. Оставете факта, че публичната му фигура става неудобна и за айсберга отдолу.

Има вариант и всичко да е игра и преформатиране на статуквото. Разбира се, във всяка игра може да има недомислени жертви - въпросът е коя страна ще ги даде и дали няма да са пак сеирджиите, т.е. "народа".

Орешарски не вярва, че с доклада за КТБ ще стигнем до необезпечените кредити

Не съм го виждал доклада и сигурно и няма да го видя, но ми прави впечатление, че се нагнетява голямо очакване. Предполагам, че ще види...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com