Елементарната грешка с коронавируса – изгубени в превода

21031
Елементарната грешка с коронавируса – изгубени в превода
Снимка: iStock

Ваксинирането срещу коронавируса е гаранция за връщане към социален живот. За пореден път чувам тези думи от устата на експерт с репутация на авторитет. Става въпрос за професор Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Всъщност, предвид раждането на Омикрон и предвид факта, че това е петият т.нар. вариант на безпокойство (VOC) според класификацията на СЗО, е повече от явно, че човечеството не се справя с разпространението на вируса.

Оставям настрана, че има голяма разлика в нивото на ваксинация срещу коронавирус на различните континенти. Но дори там, където ваксинационното покритие е високо (да речем Португалия в Европа е много хубав пример, с почти 90% ваксинирани от цялото населени, включително децата), социален живот по стария начин няма и не може да има за дълго време. А причината е изключително проста, но официални представители на СЗО, на ЕМА, на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), не я казват достатъчно ясно – със сегашните ваксини няма спиране на вируса така, че да няма големи епидемични взривове. Просто няма достатъчно медийна гласност на изказвания като това на ръководителя на СЗО, че сегашните ваксини спират в 60% от случаите заразата с варианта Алфа, в 40% от случаите заразата с варианта Делта и тепърва ще научаваме какво ще е с Омикрон. А вирусът от своя страна, дори като нямаше Делта и Омикрон, успяваше да зарази много повече хора, отколкото ваксините спасяваха да не се заразят! Нормално - най-малкото все още много хора не са изобщо ваксинирани, но дори и всички на света да бяхме ваксинирани, 6 от 10 биха се заразили с Делта - няма как тогава да чакаме спиране на активната циркулация на вируса.

Нека е пределно ясно – сегашните ваксини предотвратяват много добре тежко прекарване на COVID-19 т.е. влизане в болница и смъртност. Прилагам две актуални графики на сравнения между България, Нидерландия и Дания, тъй като във Фейсбук почна да става много популярно да се обяснява колко са се провалили ваксините в Нидерландия и Дания. Графиките показват и за слепите къде е провалът в опазването на човешкия живот – в България!

 

 

Написах го преди около два месеца – грозната истина за коронавируса е, че не знаем какво е решението. Тактика КОВИД НУЛА в световен мащаб е невъзможна – нейният ефект би се проявил само ако цялото човечество действа заедно, като един, което може и да стане ако населението на Земята е няколко десетки, а не няколко милиарда. Науката може да даде решение, но проблемът отново е, че няма единно усилие в търсенето му – действа се на ниво корпорации. Политиците правят това, което винаги правят при много трудно решими проблеми - замазват, за да се опазят.

Затова и нека най-после бъдем честни – много време ще мине, преди да се върнем към по-нормално. Настоящите ваксини ни пазят главно от тежко боледуване и смърт. Затова и посланието е: ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА НАМАЛИТЕ РИСКА ДА ОТКРИВАТЕ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ КАК СЕ СПРАВЯТ БОЛНИЦИТЕ! И да е ясно, че няма обещание за връщане на старото нормално засега. Какво точно ще спре видимо толкова силното разпространение на вируса тепърва ще откриваме. А животът отпреди 2020 година ще трябва да го позабравим. Защото ваксиниран или не, без дистанция, дезинфекция и маска особено на места с голямо струпване на хора няма как.

И не се лъжете - с Омикрон разпространението на заразата в България ще е още по-гадно. Дано поне този вариант се окаже по-лек за понасяне здравословно от досегашните ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com