Еволюцията на технологиите – опасна за личността

16731
Еволюцията на технологиите – опасна за личността

Техническата еволюция носи безброй ползи, но може да се окаже и фатална за човешкото съществуване, прогнозират учените, цитирани от френското издание Atlantico. Те се опасяват най-много от бъдещото развитие на т.нар. умствена комуникация, която в най-скоро време може да стане реалност, благодарение на бързо развиващата се неврофизиология и комуникационни технологии.

В случай че „телепатичното“ общуване с хора и устройства стане възможно, съвременните методи за проследяване на Агенцията за национална безопасност на САЩ (АНС) ще са напълно безполезни.

„Умният” пръстен – следващият техно хит?

Редицата на „умните” устройства се попълни с още едно – новия хай-тек пръстен, наречен Smarty Ring. Проектът за него ...

Този тип комуникация стои в основата на множество съвременни разработки. Например сега IBM работи над специален телефон, който ще може да набира номера на човека, на когото собственика иска да позвъни, без да му се налага да използва ръцете си. Освен това с помощта на импулси, породени при процеса на мислене, вече може да се управлява курсора на компютърната мишка и да се извършват други елементарни действия. Все още телепатията не е възможна и четенето на мисли от разстояние също остава в сферата на фантастиката.

Ако обаче телепатичната връзка стане реалност, то тя може да бъде пробита, в случай че телепатичният сеанс е шифриран по елементарен начин. Предполага се, че при подобно общуване ще бъде използвана т.нар. квантова криптография, която се базира на принципите на физиката на елементарните частици и позволява унищожаването на данни, ако някой външен човек получи достъп до тях.

При положение, че такъв пробив стане възможен, ще бъде преодоляна последната защита на личното пространство и личния живот, предупреждават учените.

Еволюцията на технологиите, в това число в когнитивната сфера, може да се сравни с успехите на атомната и ядрената физика, довели както до някои велики открития, така и до една от най-големите заплахи за човечеството – създаването на атомната бомба. Технологичната революция сега застрашава последната защита на човек – неприкосновеността на неговата личност, предупреждават специалистите.

Българите имат най-нисък интерес към наука и технологии в ЕС

Българите проявяват най-малък интерес в ЕС към развитието на науката и технологиите, сочат данните от изследване на Евробараметър, пр...

Автор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com