Гладът за личности ще бетонира проекта "Кирил Петков"

17824
Гладът за личности ще бетонира проекта "Кирил Петков"
Снимка: БГНЕС

Основният проблем пред евентуалния политически проект на Кирил Петков не е в това, че все още няма регистрирана собствена партия. Вярно е, че няма никакво време за създаване на партийни структури, но по-важното е, че той самият няма еднозначна позиция по въпроса дали му се занимава с партийно строителство. Както изглежда от казаното и най-вече от неказаното до момента - по-скоро не.

Ако удържи на думата си, че няма да каже нищо за политически проект, докато е служебен министър, Кирил Петков трябва да каже това веднага щом спре да бъде такъв. На практика - след изборите.

Това само по себе си означава, че не е убеден в необходимостта да прави партия. Засега.

Икономическият министър в служебното правителство на Стефан Янев си спечели за кратко време огромен брой почитатели, но и реципрочно количество врагове. По тази причина въпросът с гражданството му беше огласен в истеричен фалцет.

И действително, докато не бъде потвърдено от последна инстанция, че то не е проблем, всякакъв политически проект би отишъл на вятъра.

Може би това е и причината самият Петков да не се произнася категорично относно своето политическо бъдеще. Което още веднъж потвърждава, че човекът е умен, макар и да няма опит в българските калташки политико-прокурорски номера. Все още не е внесен сигнал срещу него (повод може да бъде и ъгълът, под който си гледа часовника), но ние знаем - другарите от Каскетурата само чакат окръжно от Бай Б. или Бей Д., за да бухнат когото трябва с бухалката.

Вероятно Петков е наясно и с тези особености на родния пейзаж, просто не ги е изпитал на гърба си все още.

Вероятно е наясно и с народната любов - това странно нещо, което с еднакъв ентусиазъм крещи и "Осанна", и "Разпни го" към едно и също лице.

Възпитаникът на Харвард очевидно има собствени стандарти, които следва, но влизайки в политическата игра, ще му се наложи да спазва местните. Като например да отиде на уж конфиденциална среща за партньорство и после целият свят да научи какво са си говорили на тази среща. И това е най-малкото, което може да му се случи в мазните политически борби по тези географски ширини.

Всъщност, за какъв точно политически проект говорят всички? Човекът дойде и със замах започна без никакъв проект да рути кочината, откъдето тръгнаха и противодействията срещу него. Тоест, може и без партия - трябва само участие в реалната власт. В случая то му беше дадено от президента, но ако има следващо правителство, то задължително трябва да включва и Кирил Петков.

Ето това е възможно най-бързият и най-ефикасен политически проект.

За да се случи това обаче, е нужно не само да има стабилно мнозинство в следващия парламент като първо и задължително условие, но и да се уталожи малко ревността към успешните служебни министри. На първо място от страна на БСП.

Злите демони, обитаващи "Позитано" 20, трябва да се поукротят и да не претендират да са най-най-любимите на президента. В тази партия, както знаем, винаги има хора, работещи против нейните интереси. В случая интересът на БСП, ако не иска да стане четвърта политическа сила, е да се държи умно. Ако може, разбира се.

Ревност донякъде може да има и от страна на ИБГНИ. Не може да се отрече, че Манолова и Хаджигенов постигнаха някои важни неща. Но съизмерването им като преки резултати за разковаването на кочината с това, което Петков и Василев направиха, не е в полза на ИБГНИ. Разбира се, не е и коректно да се прави пряка съпоставка, защото парламентарната работа не може да се съизмерва с министерската.

Колкото и симпатии да имаше към "партиите на протеста" (чий ли напън роди този оксиморон?), с днешна дата вече ги няма. Хората имаха огромни очаквания - за единодействие, за мнозинство и т.н, които не се сбъднаха. И оттам тръгна разочарованието.

Кирил Петков: Не съм говорил с Радев за участие в новия служебен кабинет, няма да говоря за политически проект

Все още не съм провел разговор с президента Румен Радев и не знам дали ще бъда част от следващото служебно правителство. Това заяви м...

Към момента тези очаквания се пренасят към неродения политически проект на Кирил Петков. Нещо, което би трябвало леко да го притеснява, защото той обещания не е давал, на избори не е ходил, а от него се иска да направи едно, второ, трето...

Факт е, че дори върлите фенове на "Демократична България" харесват Петков и Василев. Не само заради действията им, те са безспорно адекватни. Но и заради това, че резултатът от тях е видимо по-сериозен от този на акцията в "Росенец".

Има и ревнивци - Радев щял да стои зад евентуалния проект на Петков, съответно - Русия и т.н. Тези гласове на практика работят против ДБ, защото Петков и Василев по никой начин не могат да бъдат руски проксита. И по генезис, и по действия. А и очернящата ги кампания идва точно от средите, срещу които ДБ се бори.

Затова ако "Демократична България" реши да бъде диалогична и отворена за сътрудничество, не би била против Кирил Петков да влезе трайно в политиката. Дори да му помогне в това отношение.

Нещото, което може да бетонира този евентуален проект, е гладът за личности. На партии сме се нагледали - коя от коя по-гиздави преди избори и леко понамирисващи след това.

Атанас Атанасов: Проект на Петков и Василев би бил в сянката на президента

Проект на Кирил Петков и на Асен Василев сигурно ще стои в сянката на Румен Радев“. Това заяви в предаването "Лице в лице" съпред...

Партия у нас вече е мръсна дума.

Личност - все още не.

Напротив, има огромна потребност от хора, които не се страхуват да действат, които държат на правилата, които правят някакви реални стъпки към това България да не е първа по корупция и последна по всичко останало. Личности, които да разчистят България от някои лица.

Впрочем, къде е лицето Пеевски?

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com