Какво работят МВР и прокуратурата – моля да преекспонираме!

9289
Какво работят МВР и прокуратурата – моля да преекспонираме!
Снимка: Gettyimages.com

Ден след като се разбра за поредното показно и нагло убийство, доказващо, че в България държава няма, в сутрешния блок на bTV гастролира криминалистът Иван Савов – като експерт.

Въпросният експерт категорично заложи на закона и процедурата – МВР може да помогне само ако бъде спазен законът. Дотук добре – какво обаче значи това. По негови думи: "Поуката е много проста и елементарна – хората, които са свидетели на този случай, да не се крият, а всички заедно да отидат и да опишат подробно случая – дали в полицията, дали в прокуратурата". Да поясня – когато някой те заплашва, подаваш сигнал в МВР, по-добре прокуратурата, защото всъщност от нея зависи (ПОДРОБНОСТИ кой МОЖЕ ДА НИ ЗАЩИТИ и как), но за да може да излезе нещо от този сигнал, трябва да докараш колкото може повече свидетели. Да ги убедиш, каза Савов.

На хартия звучи чудно. На практика ето какво става – след 30 години беззаконие МАСОВО хората НЕ ВЯРВАТ на полицията и прокуратурата. Така е, защото от тях зависи да няма беззаконие, а има. Хората не биха използвали тези институции и за чеп за кацата със зеле. И въпросът тук не е дали това е основателно или не – аз лично смятам, че е, само като погледна кой е главен прокурор сега, кой беше преди това, преди това и т.н. Същото важи и за главни секретари на МВР, за вътрешни министри, за политиците ни в огромното им мнозинство - всички тези, от които зависи да има "законие". Въпросът, както вече казах, не е дали обективно, по числа, цифри и цифрички МВР и прокуратурата си вършат работата, а че е факт, който се знае отлично от всеки в България – върлува МАСОВО недоверие към МВР и прокуратурата. На Вас специално го казвам това, господин Савов.

След като е налице липса на доверие, за да бъде то отново върнато, загубилият го трябва да е активната страна. Например - да гледа телевизия даже и да вземе да провери когато някой, изглежда с акъла си, казва в ефир, че може да бъде убит.

Гадно е, да – че ще трябва да се работи повече, отколкото дори е възможно. Обаче след като години и години, и години, и години се работеше толкова малко, колкото изобщо не беше възможно, сега това е положението. Сега трябва да се работи преко сили и като свършат те, да продължавате да работите. За г-н Савов и колегите му се отнася!

Да уточня и нещо важно – Вашата работа е и да изисквате да имате по-добри условия на труд. Ама не просто заплатката – да има изградена система, която да Ви улеснява работата. Да съществуват процедури за избор на началниците Ви, които да помагат на важните постове в системата да има кадърни хора!

Иначе – молитвена закуска! А обикновените хора минават на вариант като живеят със съседи с оръжие, сами да се въоръжават и кой – кого!

И недейте, г-н Савов, да леете сълзи за онеправданите с оръжие, още по-малко като са полицаи или военни. Помним добре когато настъпва време да се излезе на улицата и да се търси отговорност от тези, които рушат и системата на правосъдието, как хората с униформи действат под колоните на Министерския съвет. Вас срам ли Ви е от това? Срам ли Ви е какво представляват българската полиция и прокуратура? А като Ви е срам, убедихте ли достатъчно Ваши колеги да се борите за промяна? Убедихте ли полицейският профсъюз да го направи? Може би поне сте ги убедили да поискат нормативни промени, та по-лесно МВР да не допуска такива заплахи като с Иван Владимиров да се превръщат в реалност? Или е както Иван Владимиров – и за него Сашо Кадиев говори как е споделял в телевизионен ефир, че е убеждавал свои съседи да подадат сигнал(и), да направят така, както Вие говорите, че трябва да се направи. Видяхме резултата! А лично мен, вярвам и на милиони българи, отдавна за най-важните неща ни интересува първо и единствено резултатът!

България днес: Предупредих МВР, че ще ме убият и ме убиха

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com