Като казваме Пеевски, разбираме пари. Като казваме пари, разбираме Пеевски

10325
Като казваме Пеевски, разбираме пари. Като казваме пари, разбираме Пеевски
Снимка: БГНЕС

Когато казваме Ленин, разбираме партията. Когато казваме партията, разбираме Ленин. Ето как би звучало това в българските условия с днешна дата. Когато казваме Пеевски, разбираме пари. Когато казваме пари, разбираме Пеевски.

Така е - просто няма публичен ресурс или мащабен бизнес проект - български или мултинационален, в който той да няма интерес и участие. ДП е известен още като Държавното предприятие, Успелия млад мъж и Феномена Доганов.

Вчера обаче премина всякакви граници и показа истинското си лице - и в пленарната зала на Народното събрание, и в кулоарите. Преди този скандал дойдоха нападките му към премиера Денков, че бил онлайн премиер и не се справял с управлението. За всички е ясно, че подобни атаки нямат нищо общо с управлението, а само и единствено с напъна на Пеевски да е нонстоп във фокуса на общественото внимание, за да вземе своето - той да е премиер например. И през цялото време Сараите го пазят този храбрец. Както и неговият Мулти-Ангел от небето, покойният Илия Павлов.

Тук ще отворим една бърза скоба и ще препоръчаме на пиарите му малко да поработят върху изказа, защото той издава много повече инфантилизъм, отколкото готовност за реално управление на страната. "Батковците му го пазят" е фраза, която може да се роди само в ум на хлапе, ползващо подобни пазачи. Не по-малко инфантилно е и продължението: "Що са го пратили това момченце да си играе в тоя кабинет, което е немирно и с играчките не знае какво да прави. Той не знае как да управлява". Звучи точно като тропване с краче. Затваряме скобата.

Пари, пари, пари - и власт

Сега да погледнем малко по-сериозно на конкретния повод, по който избухна свадата между Пеевски и Кирил Петков. Не че няма скандали в последните парламенти, но вчерашният е особено значим, защото е свързан с доста пари. Става въпрос за 8 милиарда, които ще се управляват от НЗОК. А за неин подуправител вчера беше избран проф. Момчил Мавров.

"Има доклад на ДАНС в секретно деловодство, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници", каза Кирил Петков. И добави, че не биха допуснали компромис със здравето на пациентите и с финансирането на болниците. Христо Иванов пък напомни, че е имало условие да не се прокарват решения с "Възраждане". "Те в момента пред нашите очи ще направят това за човек, за когото имаме съмнение и който очевидно не отговаря на стремежа на такива позиции да се назначават хора с минимален стандарт на несъмнение за корупция и способност да защитават обществения интерес", каза той.

Според публикация в "Капитал" Мавров, който впрочем е кандидатура на ГЕРБ-СДС (и Пеевски няма нищо общо), има странни съвпадения на бизнес възходите си с участието си във властта. И то с немалка амплитуда. Би следвало компетентните органи да се произнесат по този казус, но те мълчат. Каква изненада!

Та от вчерашната свада най-трезвомислеща се оказа Корнелия Нинова, която напомни: "Основният виновник да стигнем до тази ситуация в държавата се казва Бойко Борисов - сега седи и ви гледа сеира".

Това е и поуката от тази история за батковци, пазачи и мулти-ангело-хранители - Борисов гледа сеир. За себе си.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com